Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Grönt piller håller dig mätt

LUND. I snabbmatens tidevarv lanseras ett piller för långsammare matsmältning.
Det gröna pillret baseras på spenat och förlänger mättnadskänslan.
På möss fungerar det med säkerhet, visar Lundaprofessorn Charlotte Erlanson-Albertssons experiment. Hon har också testat olika varianter på människor, men än så länge bara i liten skala.
Ur spenaten utvinner hon och hennes kolleger proteinkomplex som kallas thylakoider. Dessa bildar stora molekyler som gör att fettspjälkningen i tarmen går långsammare.
Hon hoppas att vi alla i framtiden ska kunna knapra thylakoider i någon form och har hittills testat att lägga dem i kex, tabletter, shots, pajer – ja, till och med som pålägg på mackor.
Både normalviktiga och personer med kraftig övervikt har fått prova i liten skala. På fyra veckor uppnåddes viktminskning och något smalare midja hos de överviktiga. Ännu viktigare var att deras blodfetthalt sjönk.
Men deltagarna klagade på smaken, när de serverades thylakoider i form av shots som skulle blandas i juice. Därför har professorn och hennes medarbetare nu gått över till tablettframställning.
– Det här kan användas också i preventivt syfte. Det behövs för att vända utvecklingen, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Gå till toppen