Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Möller hävdar han kunde styra tidning

I ett avlyssnat samtal hävdar förre Hells Angels-presidenten, Thomas Möller, att han hade makt att styra journalistiken i Expressen.

Samtalen ingår i brottsutredningen mot mannen som kallats ”Maffians bankir”, den åtalade storbedragaren Torgny Jönsson. I de inspelade samtalen skryter Thomas Möller för Jönsson om sina nära relationer med Kvällspostens förre chefredaktör Staffan Erfors.
Möller hävdar bland annat att han kan få Erfors att radera artiklar från tidningens nätupplaga. ”Alltså, det finns ingenting han inte hade gjort för mig. Ingenting,” säger han om Erfors.
Sedan uppgifterna blev offentliga i måndags har Expressens chefredaktör, Thomas Mattsson, varit i kontakt med Staffan Erfors, som numera är tidningens New York-korrespondent.
– De [uppgifterna] ska naturligtvis läsas med vetskap om att det är en misstänkt, och numera åtalad, bedragare som talar med en före detta ledare för ett mc-gäng, säger Mattsson till Sydsvenskan.
Hur ser du på Thomas Möllers påstående att han kan påverka Erfors i olika publicistiska frågor?
– Det är han som hävdar det. Han påstår att han kan påverka hur Expressens New York-korrespondent utför sitt journalistiska arbete, när vår korrespondent skriver om NHL-hockey, Hollywoodkändisar och amerikansk inrikespolitik. Det påståendet faller kanske därvidlag på sin egen orimlighet.
Erfors har sagt till Mattsson att han ”sprungit på” Thomas Möller under sin tid som chefredaktör på Kvällsposten. Men att det bara varit i ”sociala sammanhang ute i Malmö” och att de varken känner varandra privat eller har någon annan kontakt.
Att en högt uppsatt chef på Kvällsposten har kontakt med Möller, en man som av rikskriminalpolisen pekas ut som en av landets grövsta kriminella, ser Mattsson inte som kontroversiellt.
– Det har även den tidigare redaktionschefen och den nuvarande chefredaktören haft. Det är en person [Möller] som rör sig i Malmös sociala liv, företrädesvis inom restaurangnäringen.
Thomas Mattsson avfärdar alla uppgifter i det avlyssnade samtalet som falska:
– Alla kontrollerbara uppgifter är fel, säger han.
Tycker du att det är acceptabelt om Expressenmedarbetare har privata relationer med yrkeskriminella av Thomas Möllers rang?
– Expressen arbetar med att berätta om olika delar av samhället. Det betyder att vi i olika sammanhang umgås med alltifrån ministrar och börsdirektörer till kriminella och uteliggare. Det är en förutsättning för att skapa en nära relation till personer att man träffar dem socialt.
Vad säger du om påståendet att Möller säger sig kunna påverka Erfors att ändra publicerade nyheter på er webbupplaga?
– Det är naturligtvis helt omöjligt, och den artikel som man talar om i det avlyssnade telefonsamtalet är förstås fortfarande publicerad på Expressen.se och har varit så hela tiden. Vår medarbetare ställer sig helt frågande till detta påstående och det gör av förklarliga skäl jag också. Under min tid som ansvarig utgivare har det bara vid ett tillfälle yrkats på att en text ska avpubliceras från sajten, och den tv-personlighet som bad om det fick ”nej” till svar av mig.

Samtalet om Staffan Erfors:

Thomas Möller: Min polare han är … chef för Expressen, i New York nu.
Torgny Jönsson: Mhm.
[…]
Möller: Så att han har jag en fruktansvärd nytta av.
Jönsson: Då kan han börja med och lyfta bort den jävla [ohörbart] artikeln från internet. Det kan han göra direkt.
Möller: Ja, men det. Det ska jag fixa att han gör. Då ska  … Det garanterar jag att jag ska göra. Jag fick hans lägenhet i Stockholm, han lämnade nycklarna till mig ”Det kan du ha”. Den ligger på bästa adressen och så, för att han … Han ska vara borta nu i två år. Han bodde i Turning Torso, jag fick den också, men jag sade ”Jag kan inte betala hyra på den”, det är 18 000 kronor.
Gå till toppen