Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så klarar du resan med barn i bilen

Att köra långt med bil är jobbigt för 
barnen och därmed också för föräldrarna. 
Här är några råd, tips och prylar som kan göra bilsemestern både säkrare och roligare.

Bild: Foto: Susanne Calogero
LEKAR
1 Berätta en saga. En börjar med att säga ”Det var en gång ...” och när denne helt plötsligt tystnar efter ett tag måste nästa person fortsätta direkt på sagan.
2 Gissa personen. Tänk på en person, gärna en kändis. De andra i bilen får genom att ställa frågor som bara kan besvaras med ja eller nej försöka ta reda på vem det är. Alternativ är gissa djuret.
3 Tysta leken. Alla ska vara tysta på ett givet kommando. Den som först säger något har förlorat.
4 Först till tjugo. Bestäm ett visst bilmärke, en viss bilfärg eller varför inte hästar eller kor. Den som först har sett tjugo vinner.
5 Gissa låten. Den som sitter på passagerarsätet fram sköter cd:n och spelar bara snuttar av olika låtar. De andra i bilen ska gissa vilka låtarna är.
6 Bingo. Rita upp en spelplan på fem gånger fem rutor. Skriv olika saker i rutorna, till
exempel ”röd Volvo”, ”svart häst” eller ”lastbil med släp”. Kryssa för när du har sett dem. Den som först får fem i rad hojtar ”Bingo!”.
7 Sänka skepp. Rita en spelplan på tolv gånger tolv rutor. Skriv bokstäver vågrätt och siffror lodrätt vid rutorna. Rita ut dina skepp: ett hangarfartyg (fem rutor), två slagskepp (tre rutor), tre kryssare (två rutor) och fyra ubåtar (en ruta). Rita en likadan spelplan där du markerar träffar och bommar på motståndaren.
8 Luffarschack. Rita en spelplan på tre gånger tre rutor och gör tre spelpjäser var åt de två spelarna. Turas om att lägga ut/flytta pjäserna. Den som först har tre i rad vinner.
9 Sten, sax, påse. En knuten hand är sten, pek- och långfingret framsträckta är sax och en flat hand är påse. Två spelare räknar till tre och gör ett av de tre tecknen samtidigt. Sten äter sax, sax äter påse, påse äter sten.
10 Fler förslag. Spela kort. Spela ett frågesportspel. Ta med sångbok och sjung barnvisor. Läs högt ur en bok för barnen. Berätta vitsar för varandra.
Källor: Vägverket, Barn i bilen m fl
SÄKERHET
1 Lagen. Enligt svensk lag ska alla som åker bil använda bilbälte. Barn som är kortare än 135 cm ska dessutom använda särskild skyddsanordning – babyskydd (upp till 10 eller 13 kg), bilbarnstol (upp till 25 kg), bältesstol eller bälteskudde (upp till 10-12 års ålder).
2 När du köper/hyr bilstol.Se till att stolen är godkänd (märkt med ett E och även gärna ett T), och köper du en begagnad bör du kontrollera att den är välskött och inte har varit med om en bilolycka. Stolar märkta med bara T får inte användas. Bilbarnstolar finns även att hyra.
3 När du monterar bilstolen. Det är viktigt att montera stolen rätt. För barn upp till 25 kg eller 4 års ålder är det allra säkrast att åka bakåtvänt. Risken att barnet skadas svårt eller dödas vid olycka är fem gånger högre om man sitter framåtvänd, enligt Vägverket. Trygg-Hansa gjorde nyligen en undersökning som visar att trots detta åker 59 procent av Sveriges 3–4-åringar framåtvända.
4 Ingen krockkudde! Sätt inte stolen på passagerarplatsen fram om där finns en inkopplad krockkudde. Barn kortare än 140 cm ska inte sitta på plats med krockkudde.
Källor: NTF, Motormännen, Trygg-Hansa
RÅD OCH TIPS
1 Räkna med raster. Se till att lägga till generöst med tid när du planerar resan. Förutom att du kör lugnare och gör resan säkrare, finns det möjlighet att stanna och rasta. Om du känner till resvägen sedan tidigare och vet om var det finns rastplatser med lekplatser eller något annat kul – planera en paus där! Bilatlasen ”Bila med barn” (Liber, cirkapris 135 kr) ger många bra tips på stopp.
2 Kör nattetid. Ett annat alternativ är att köra långa sträckor på natten, då barnen sover. Detta alternativet är att föredra om du inte har luftkonditionering i bilen. Det är mindre trafik nattetid, men tänkt på att tröttheten kan komma när du minst anar det. Blir du trött – stanna och sov.
3 Basutrustning: Solskydd och prylficka.
BRA ATT HA MED
1 Egna ryggsäckar. Låt barnen packa varsin ryggsäck med favoritnallen, leksaker, ritblock, pennor, böcker, tidningar med mera. Smyg ner en nyinköpt leksak som överraskning.
2 Bärbar dvd. Ta med favoritfilmerna och gärna även en nyinköpt. Två skärmar minskar risken för bråk i baksätet. Hörlurar är behagligt för de vuxna.
3 Cd med musik och sagor. Även här kan en nyinköpt överraskning vara bra. Kan även lånas på biblioteket!
4 Bärbara spel. Gameboy, Nintendo, spel i mobilen med flera.
5 Dricka och något att mumsa på. En egen flaska med vatten och till exempel russin eller morotsstänger.
6 Kudde och filt. Både nackkudde och en större, vanlig kudde kan behövas.
7 Medel mot åksjuka. Det finns både receptbelagd och receptfri medicin på Apoteket, medel i hälsokostaffärer och egna husmorstricks som fungerar.
8 Våtservetter, papper och toalettpapper. Tar hand om spill, snor med mera.
9 Plastpåsar. Bra till skräp och vid illamående.

10 Förbandsutrustning. Plåster, sårtvätt, pincett, febernedsättande medicin i stolpillerform, termometer och medel som lindrar sveda vid insektsbett är ett bra startpaket.
KLÄDSEL
1 Ledigt. Klä barnen i bekväma kläder som inte skaver eller sitter åt.
2 Solskyddat. Keps och solglasögon mot starkt solljus.

Läs mer

SÄKERHET
www.vv.se/Trafiken/Barn-och-ungdom/Fakta-om-barn-och-trafik/Sa-har-
skyddar-du-ditt-barn-i-trafiken/
http://www.bilprovningen.se/Externt/bpwebabout.nsf/va_LookupWeb/
E8FE6B155C89653FC12574D7004DC221!opendocument&m=32
http://www.vti.se/templates/Search____39.aspx?query=barn+i
+bil&searchall=1
www.ntf.se/konsument/barnibil/
www.motormannen.se/mm1/site/02_Resan/02_12_barn_i_bilen/Information/
RÅD OCH TIPS
www.motormannen.se
www. semesterguiden.info
www.alltforforaldrar.se
GÖRA
www.vv.se/hitodit
www.barnibilen.se
www.growingpeople.se/templates/Overview.aspx?id=12138
www.barnsemester.se
www.barnensturistguide.se
www.spelochpyssel.com/resor/
Gå till toppen