Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter gatufesten blev det bråk

Här kan läsa om och se bilder från lördagskvällen.

04.00 En 16-årig kille släpptes efter förhör på polisstationen. 16-åringen greps efter en brutal misshandel på en frilansfotograf på Carlsgatan. ”Det är märkligt varför de ger sig på en fotograf som inte har något ont uppsåt överhuvudtaget. Flera personer rusade mot fotografen och överöste honom med sparkar och slag. De fortsatte när han låg ned”, säger Jonas Bergman, inre befäl vid polisen i Malmö. Fotografen skadades inte allvarligt med fick rodnader och svullnader på kroppen som följd. Ett vittne fångade 16-åringen på bild och därför kunde han identifieras. Pojken släpptes efter förhör men misstankarna kvarstår.
02.45 Åklagare beslutar att anhålla en 26-årig man som är misstänkt för våld mot tjänsteman. Mannen är misstänkt för att ha attackerat en polis vid sammandrabbningen i korsningen Prostgatan och Östergatan klockan 23.05. ”Det var en polis som blev angripen med ett kraftigt slag mot huvudet. Polismannen hade hjälm på sig med slaget var så kraftigt att den flög av. Det svartnade för ögonen på polismannen.”, säger Jonas Bergman, inre befäl vid polisen i Malmö. Det är oklart om något tillhygge användes.
02.30 En 28-årig man anhålls av åklagare misstänkt för våldsamt upplopp. Mannen är misstänkt för att ha uppmanat folkmassorna på Djäknegatan vid 22.30 till 23.00-tiden att attackera polisfordon. ”Han är misstänkt för att ha uppmanat och hetsat folkmassan att kasta stenar och cyklar mot polisfordonen.”, säger Jonas Bergman, inre befäl vid polisen i Malmö.
23.40 Enligt polisinspektör Lars Mahler är det lugnt vid Östergatan. Han bekräftar att ett tiotal personer frihetsberövats vid Caroli City.
– Där fanns ett 100-tal personer samlade. När sten kastades mot polisen splittrade vi upp dem och drev dem åt olika håll, säger han.
Totalt under dagen har mellan 15 och 20 personer omhändertagits eller gripits. Några av dem är misstänkta för våldsamt upplopp.
– Sammanfattningsvis har det fungerat bra under dagen. I Västra Hamnen uppstod inga större problem. Det enda jag har hört talas om är en del klotter. Det var först på kvällen det blev stökigt, säger Lars Mahler.
23.35 Demonstranterna drar sig mot Gustav Adolfs-torg.
23.25 En kvinna slogs blodig. Enligt henne själv och vittnesuppgifter till Sydsvenskan av en polisbatong.
– Hon gjorde ingenting. Hon ansågs bara vara i vägen, säger en ur Reclaim the streets-gruppen.
Enligt vittnen var det demonstranterna som hade börjat trissa upp stämningen, efter att de lämnat Västra Hamnen.
– På väg in mot stan var det några som började kasta saker mot polisen - stenar och raketer. Sen var det en som kastade en cykel på en polisbil och då brakade polisen in bland alla folk.
Minst en ung kvinna sprejades med pepparsprej. Hon skrek av smärta och bad om vatten för att skölja ögonen. Det fick hon inte, förrän tidigast då hon satts in i en polisbil.
23.15 Ett tiotal personer frihetsberövas. Polishästar har satts in för att mota bort personer som finns i närheten när en flicka och två pojkar skrikande bärs in i en av polisbilarna.
23.05 Poliserna bär hjälm och har dragna batonger. Fem polisbussar spärrar av trafiken på Östergatan vid korsningen Prostgatan i närheten av SAS Radison hotel.
23.00 Lars Mahler vid Malmöpolisen rapporterar om att demonstranter på väg in mot centrala Malmö har kastat sten mot polisens fordon. Även raketskjutning har förekommit. Mahler uppskattar att det är cirka 100 demonstranter. Stenkastningen inträffade vid Östergatan. "I vilken omfattning det har skett är svårt att få grepp om. Det är lite halvstökigt just nu", säger Lars Mahler.
22.40. Demonstranterna lämnar Västra Hamnen.
21.50. Nu är det fest på riktigt.
21.33. Polisen har omhändertagit en person för störande av allmän ordning. I övrigt är läget lugnt.
21.32. Några unga killar jagar en cyklande kille och kastar sten.
21.28. Frida och Patrick från Möllan deltar inte i tåget men är på plats för att se på tåget/demonstrationen.
– Vi stödjer demonstrationen så länge den inte ballar ut, säger Patrick.
– Bostadssituationen är fel i Malmö. Tyvärr finns det en klick i tåget som bara vill supa och slåss, säger Frida.
21.18. Polisen har spärrat av med band och uppmanar de boende att gå tillbaka. "Vi släpps inte fram mot vårt mål. Nu ska vi ha en fucking gatufest", säger man från Reclaim the streets. De boende som tittar på är uppskattningsvis ungefär lika många som anhängarna till Reclaim the streets, cirka 350 personer.
21.15. Reclaim the streets håller tal. "De rika har det bra här i Västra hamnen medan de fattiga bor på gatan." "Västra hamnen är ett uttryck för ett kaptialistiskt system". De boende buar.
21.08. Reclaim the streets-anhängarna, uppskattningsvis 350 personer, är framme vid Turning Torso. Stort polispådrag. Läget beskrivs som lugnt.
21.05. Polisen uppmanar motdemonstranter att backa. Många poliser är i området. Åtta piketer finns nedanför Turning Torso, flera polishästar och poliser med hjälmar finns också på plats.
21.00. Tåget rör sig mot Turning Torso.
20.58. Fest och dans i tåget.
20.55. En piketbil har spärrat av den lilla bron nedanför Turning Torso. Ett hundratal motdemonstranter står i området.
20.50. Stopp vid Kockums. Polisen har spärrat av en rondell.
20.45. Tal hålls om Newsec och Contentus. "De är bovar och utsugare som låter husen förfalla".
20.42. Tåget närmar sig. Flera bengaliska eldar har tänts.
20.35. Stämningen i Västra hamnen rapporteras vara tryckt. Ovanligt mycket folk är ute på gatorna med kameror och pratar om att tåget närmar sig. Pensionärerna på äldrehemmet har tagit sig ut. Restaurangerna har stängt och har låst fast sina utemöbler. Parkeringarna gapar tomma.
20.16. Tåget går längs Djäknegatan mot centralen.
20.15. Banderoller syns i tåget med texterna "Vi har redan betalt" och "Reclaim vh bostäder åt alla".
20.10. Tåget rör sig. Ett tiotal är maskerade.
20.00. Deltagarna gör sig beredda att lämna torget i ett tåg. De uppmanas att inte prata med journalister.
19.50. Från bussen med ljudanläggningen: "Vi ska styra upp en fet fest. Västra hamnen darrar av skräck. De pratar om medborgargarden som ska skydda deras överklassghetto."
19.45. Ljudbussen är på plats. Flera personer är maskerade med rosa sjalar. Nu har cirka 150 personer samlats.
19.40. Punkarna Christofer Nielson,16, från Malmö och Johan Bäcker,17, från Trelleborg är två av deltagarna.
– Vi vill protestera mot höga hyror och orättvisor. Men vi tar avstånd från våld och vi tycker det är jättedumt att förstöra, säger Christofer Nielsen.
19.35. Polisen uppger att situationen är lugn. I samband med att man beslagtog två sköldar togs även sprayfärg i beslag.
– Vi har hämtat in information och beräknat polisstyrkan efter den, säger Lars Mahler, polisinspektör.
Hur stor styrkan är vill inte Mahler gå in på.
– Men den är fullt tillräcklig, säger han.
19.20. Ett hundratal anhängare har samlats på torget. Sydsvenskan har försökt att prata med några av anhängarna, men de vill inte prata med Sydsvenskan och de vill inte förklara varför. Bredvid pågår ett jippo för U21.
19.00. Fem personer stoppas på Gustav Adolfs torg varpå polisen beslagtar två sköldar. De grips inte, men polisen kontrollerar så de inte har några vapen på sig.
18.00. De boende har delat upp sig i grupper som ska patrullera området.
17.30. Ett hundratal boende har samlats i Västra hamnen och diskuterar med polisen om kvällen. De boende tänker dela upp sig för att patrullera området, men Johan Robach som samlat de boende poängterar att inget våld ska användas.
– Det handlar inte om att knäcka skallar, ingen ska ha golfklubbor eller baseball-trän, vi vill bara finnas på plats för att se så ingen skadegörelse inträffar, säger han.
Polisen närvarade också vid mötet. De hade helst sett att inget medborgargarde bildats.
– Folk borde sitta hemma och försöka ha en så vanlig lördagkväll som möjligt för att undvika konfrontationer, säger Jean Nilsson, dialogpolis.
Många frågor ställdes av de boende som stundtals var kritisk mot polisen. En kvinna undrade om hon som ensam hemma med två små barn och en bostad med stora fönster verkligen kunde stanna hemma. Polisens svar var att hon kan stanna hemma.
Gå till toppen