Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sist att dömas till döden för häxeri

Året var 1756 och platsen byn Klörup på Söderslätt. Inför häradsrätten kämpade 55-åriga Hanna Hansdotter från Östra Grevie för att värja sitt liv. Ett efter ett trädde vittnen från trakten fram och intygade att hon var en häxa som framkallat olycka och sjukdom. Hanna blev en av de sista kvinnorna att dömas till döden som häxa i Sverige.

Gammal, alkoholiserad och utstött blev Hanna Hansdotter ett tacksamt offer. Kanske bidrog hon också själv till sitt öde genom att omge sig med ett rykte om att kunna framkalla sjukdom och olycka.Bild: Illustration: Ursula Wilby
Hanna hörde hemma på samhällets botten. Hon hade suttit inspärrad på Malmöhus slott för "ogudaktigt leverne", var alkoholiserad och kanske också psykiskt sjuk. Genom en tidigare dom i tingsrätten var hon förvisad från sin make och deras gemensamma hem. Illa sedd och omtyckt blev hon ett lätt offer.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen