Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Apajävel-utredningen läggs ner igen

Ingen kunde höra polisernas snack utanför bussen under kravallerna i Herrgården. Därmed var det inte straffbart att kalla ungdomarna "apajävel" och "blattajävel", enligt åklagarmyndigheten. För andra gången läggs nu utredningen ner, enligt TT.

MALMÖ. Efter att Sydsvenskan i början av mars publicerat polismännens egen film från kravallerna 18 december inleddes en förundersökning om hets mot folkgrupp. Åklagaren som fick fallet lade ner utredningen samma dag. Men det godkändes inte av hans chef, Peter Hertting.
Hertting gav en ny åklagare i uppdrag att utreda saken vidare. Bland annat har polismän nu förhörts och utredarna har konstaterat att polisens nya krypterade radiosystem Rakel användes under insatsen, vilket gjorde att ingen utanför polisen kunde snappa upp polismännens uttalanden.
"Uttalandet har inte spritts till mer än ett fåtal personer och är därför inte straffbart" är den nye åklagarens slutsats, enligt TT.
Poliserna filmade kravallerna i Herrgården inifrån polisbussen. Delar av filmen användes sen som bevis mot en påstådd upploppsmakare som dock frikändes i tingsrätten.

Gå till toppen