Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"2 000 kronor – är det mycket pengar?"

Det finns olika uppgifter om hur mycket Scientologikyrkans olika kurser kostar. Men flera avhoppare säger att de spenderat mellan 1 och 3 miljoner kronor för att nå den åttonde OT-nivån.

Andra vittnar om att de betalat kurserna genom att arbeta för scientologerna. De riktigt hängivna ansluter sig till elitorganisationen Sea Org och får kost, logi och kurser ordnat av kyrkan. I gengäld ligger kontraktstiden på en miljard år.
Stig Andersson är informationsansvarig för Arlövskyrkan:
– Jag brukar säga så här: 2 000 kronor – är det mycket pengar? Då säger de flesta: om jag just nu skulle behöva lägga 2 000 över bordet är det klart att det är mycket pengar. Och 20 000 är ännu mer pengar och en miljon är väldigt mycket pengar. Men om man relaterar det till det man får kan det antingen vara väldigt mycket eller väldigt lite. Det finns en policy inom Scientologikyrkan att det som vi levererar till personerna ska personerna tycka är mycket mer värt än det det kostar.
Att utbilda sig till andlig vägledare, auditör, inom scientologin kan ta fem till sex år och kosta runt 80 000 kronor, enligt Stig Andersson.
Självklart kostar det, precis som en prästutbildning, ingenjörsutbildning eller doktorandutbildning. Skillnaden är att du får betala själv, argumenterar Tarja Vulto, informationsansvarig i Europa.
– Prästutbildningen kostar också mycket pengar men man tänker inte i de banorna för man betalar inte själv ur sin egen ficka, säger hon.
Gå till toppen