Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Experter sågar scientologitest

Politiker, helgflanörer och små barn. När Scientologikyrkan storsatsar i Skåne är alla potentiella medlemmar.

Sydsvenskan gjorde personlighetstestet som används för att locka människor till religionen som kallas ”världens farligaste sekt”. Ett test som sågas av Ingegerd Carlsson, professor i personlighets- och socialpsykologi.

MALMÖ-LUND. En nioårig flicka går över Gustav Adolfs torg i Malmö. Hon är på väg mot Filmstaden för att köpa biocheckar till en kompis som ska ha kalas.
Mitt på torget kommer en kvinna fram och frågar om hon vet vad stress är.
Det vet flickan. De håller på med multiplikationstabellen i skolan och det tycker hon är svårt. Nyligen sa en kompis till henne att om man inte kan den som ett rinnande vatten innan man börjar fyran så får man gå om en klass.
Den främmande kvinnan på torget säger att hon kan hjälpa flickan att inte känna sig så stressad. Hon försöker sälja en bok och säger att flickan kan få en film på köpet. Flickan blir intresserad, särskilt av att få en film på köpet, och ringer sin mamma Anna Wallenborg.
Mamman förstår att det är scientologerna och säger: Räck ut tungan och spring!
Våren 2009 slår scientologerna upp portarna till sin nya, påkostade kyrka i Arlöv. Samtidigt dyker allt fler engelsktalande män och kvinnor med brandgula vindjackor upp på gator och torg i sydvästra Skåne.
Med jämna mellanrum slås stora gula tält med texten ”Det går att göra något åt det” upp på Stortorget, Gustav Adolfs torg och Triangeln i Malmö, samt på Mårtenstorget och Clemenstorget i Lund.
På scientologernas nyhetssajt Scientology Today heter det att tältkampanjen är en satsning på några av de mest ”instabila områdena i och omkring Malmö”. Tältscientologerna ska enligt samma artikel redan ha hunnit hjälpa tusentals människor med svenska språket, hjälp till självhjälp eller kurser i hur man överlever och blir framgångsrik.
När Sydsvenskan åker till Mårtens-torget i Lund verkar inte så många intresserade av tältet som slagits upp utanför Coop.
En liten flicka pekar och frågar sin mamma: ”Är det cirkus?” Mamman skakar på huvudet. Vid öppningen står en man i övre medelåldern, en så kallad frivilligpastor från Scientologikyrkan. Han försöker vinka mamman och barnet till sig.
Mamman tackar nej och styr snabbt stegen över torget.
De gör ett nytt försök med en ung man som promenerar förbi. Han låter sig övertalas och följer med in i tältet. När han kommer ut har han en bunt broschyrer och ett tjockt häfte under armen.
Utanför väntar flickvännen.
”Vad fan, ska du bli scientolog nu?”
”Nej, nej, jag gick bara in för att kolla vad det var. Det var ju bara jag i tältet.”
”Fick du alla de där bladen, boken med?”
”Nej boken fick jag köpa men den kostade bara femtio kronor. De snackade så mycket och jag kände mig dum, tvungen att köpa något, du vet.”

Den 25 april höll scientologerna den första namngivningsceremonin i sin nya kyrka i Arlöv. Kapellet där scientologerna håller sin ceremoni användes i början av 2000-talet som möteslokal för Burlövs kommunfullmäktige. Foto: Scientologikyrkan.
Det är inte bara helgflanörer och barn som uppvaktas av scientologerna. Även politiker och tjänstemän har bearbetats de senaste månaderna. Med varierande resultat.
Malmöpolitikern Iva Parizkova Ryggeståhl (FP) ställde upp som talare under invigningen av kyrkan och har därefter valt att fortsätta samarbeta. Den 2 juni var hon tillbaka hos scientologerna för att föreläsa om kvinnovåld.
Lars Johnson (M), oppositionsråd i Burlöv är mer tveksam.
– De har försökt slå klorna i flera politiker. Mig har de ringt flera gånger för att få med mig på olika tillställningar. De ringer hem till mig, även på kvällstid. Jag har sagt nej. Ett nej är alltid ett nej. Jag umgås inte med Hells Angels heller, bara för att de råkar vara en förening som har en lokal i Åkarp, säger han.
Även vid högkvarteret i Arlöv pågår rekryteringskampanjen. Utmed gatan står en skylt med texten: ”Gratis personlighetstest”. Sydsvenskan skickar två reportrar för att göra testet. För att undvika tillrättalagda svar berättar vi inte våra riktiga namn eller att vi är journalister. På direkt fråga om sysselsättning svarar vi att vi är arbetslösa.
Kvinnan i receptionen hälsar oss välkomna med ett stort leende. Vi hinner knappt nämna att vi är nyfikna på det där testet, innan en annan kvinna dyker upp bakom oss och ber oss att följa med till ett rum längre bak i byggnaden.
I rummet med skylten ”testing area” slår vi oss ner vid var sitt bord. Bakom oss sitter en kvinna och knappar försiktigt på ett tangentbord. Framför oss ligger ett häfte med 200 frågor.
Bläddrar du igenom tågtidtabeller, telefonkataloger eller kartböcker enbart för nöjes skull?
Talar du långsamt?
Äter du långsamt?
Inser du ibland att du är en glädjedödare?
Frågorna besvaras med ett ja, ett nej eller kanske.
När vi svarat på de många frågorna visas vi ut till multimediestationerna. Där får vi se påkostade filmer om all nytta scientologer påstår att de gör i världen, om hur de kämpar mot drogmissbruk, skickar hjälparbetare till katastrofhärdar och rehabiliterar kriminella. Kvinnor i mörka dräkter och män i mörka kostymer står som utplacerade på olika våningar och iakttar oss. Då och då passerar en anställd med en walkietalkie fäst i bältet.
Efter en stund kommer två scientologer ut med våra resultat.
Iris, en österrikisk kvinna i 20-årsåldern, sätter sig med Sydsvenskans reporter Sarah Nylund.
”Enligt testets kurvor är jag: aktiv, ansvarstagande och duktig på att kommunicera. Jag är också ganska glad. Men det är inte detta som kommer på tal. Bara min osäkerhet och svårighet att visa uppskattning.
– Folk förstår inte alltid vad du menar. Du borde jobba med att bli säkrare på dig själv, säger Iris.
Förmodligen är det kopplat till det faktum att jag saknar jobb. Det kan också vara så att min osäkerhet och oförmåga till uppskattning är orsaken till att jag är arbetslös, säger hon.
En annan scientolog tillkallas och sätter sig ned för att förtydliga. Hon ritar mig och min man som streckgubbar på ett papper. Och så ett stort hjärta som jag skickar mot min man, men som, när det når honom, har decimerats till ett pyttelitet hjärta.
Sån är jag, enligt scientologen. Min kärlek och mina känslor mot andra människor uppfattas inte alls som jag tror. Min man förstår inte alls hur mycket jag älskar honom.
Jag protesterar. Kvinnan ger sig inte. Testresultatet visar det här.
– Har du någon gång hört av folk att du uppfattas som overklig? Att du har en sköld omkring dig? Det visar det här testet.
Vi kommer inte längre. Nu vill de hellre prata om vilka böcker jag behöver läsa för att komma till rätta med detta. Det blir ’Arbetets problem’.
Vid bordet bredvid tar Lars, en dansk scientolog i 45-årsåldern, hand om Sydsvenskans reporter Jens Mikkelsen:
”Det börjar med smicker. Testet visar att jag är stabil, mycket ansvarsfull, snabbtänkt, bra på att kommunicera och ganska glad.
Men det finns två allvarliga dippar i mitt diagram.
– Ett av dina största problem är att du är mycket, mycket bekymrad över din framtid just nu. Du är emellan jobb och det bekymrar dig, säger scientologen som går igenom mina svar.
Hans analys tycks självklar. Ändå fanns inga frågor om jobb eller arbetslöshet i testet.
Nästa dipp i diagrammet sägs visa att jag är alldeles för kritisk.
– Men det kan väl vara bra att vara kritisk, försöker jag.
– Nja, det är bra att se sig för. Men kritisk på det här sättet betyder att man är negativt kritisk, säger scientologen.
– Du har koll på allt men din förståelse för att andra inte är sådana är inte bra. Din toleransnivå är inte god nog.
Han jämför mitt liv med en fotbollsmatch där jag bara möter sjuåringar, och därför vinner hur lätt som helst, varje gång.
– Vet du vad som händer om du inte hittar utmaningar?
– Jag ska berätta vad som händer: Allt det här – hela testet kommer att falla ner.
Jag får veta att scientologin har svar på hur man expanderar spelet. Ett bra sätt att få nya idéer är att läsa grundaren L Ron Hubbards bok ”Tankens grunder”.
– Här finns några riktigt spännande verktyg. Köp den, läs den, ta reda på vad det är. Det är ett enkelt sätt att komma igång. Just nu har vi ett erbjudande, det finns en brevkurs som man kan få till boken. Just nu får man den gratis.
I den litteratur och det kursmaterial jag erbjuds för 130 kronor finns ytterligare erbjudande om att köpa böcker och kurser. Hela grundkittet med arton böcker och fjorton undervisningsserier kan man få köpa till 30 procents rabatt: 34 163 kronor."
Scientologin marknadsförs som en livsförbättrande helhetslösning – för såväl föräldrar och företagare som kriminella och missbrukare.
För den som går vidare inom scientologin väntar en djungel av kurser och terapi i en stegrande prisskala. Målet är att gå över ”bron till total frihet”. Ett delmål är att bli clear, fri från mentala blockeringar. Det kan ta flera år och kosta hundratusentals kronor att nå dit. Men väl där påstås du bli uthålligare, stabilare, friskare, smartare, snabbare och lyckligare.
Nästa steg är att bli Opererande Thetan, OT. En Opererande Thetan har övernaturliga krafter och kan, genom att kontrollera materia, energi, rymd och tid, verka oberoende av sin egen kropp.
Det finns åtta OT-nivåer. Alla är hemliga och genomförs under strikta säkerhetsrutiner. Den åttonde och högsta OT-kursen får bara särskilt utvalda gå och då på kryssningsfartyget Freewind i Karibien.
På den tredje OT-nivån beskriver grundaren och science fiction-författaren L Ron Hubbard med spretig handstil scientologernas skapelseberättelse. En historia om hur rymdvarelsen Xenu, härskare över den galaktiska federationen (”som innehåller 76 planeter runt större stjärnor synliga härifrån”), måste lösa problemet med överbefolkning på planeterna. Det bor nämligen i snitt 178 miljarder människor på varje planet. Han gör det med hjälp av psykiatriker som paralyserar miljarder av människor genom att injicera en mix av alkohol och glykol i deras kroppar. Därefter låter Xenu transportera dem till jorden med hjälp av rymdskepp som liknar DC8:or. Kropparna staplas vid olika vulkaner på jorden, bland annat på Kanarieöarna, och sprängs med vätebomber.
Offrens själar, thetanerna, blåser först omkring i de nukleära vindarna men fångas in med elektroniska fällor och placeras i gigantiska biografer där de hjärntvättas genom förvirrande 3D-filmer. Thetanerna driver sedan runt i klasar och intar mänskliga kroppar.
Xenu störtas så småningom av sina egna officerare och ska än idag hållas fången i ett berg med hjälp av ett kraftfält och ett evighetsbatteri.
Thetanklasarna är en viktig del av scientologin. Det är nämligen dessa thetanklasar som gör att människor handlar irrationellt. Men med hjälp av Hubbards OT-nivåer kan man lära sig att telepatiskt kommunicera med kroppsthetanerna och på så sätt fördriva dem.
För många scientologer var det personlighetstestet som ledde dem in i kyrkan. Så var det för Robert Dam, som nådde den femte OT-nivån och var en av Danmarks ledande scientologer innan han blev utslängd 2004.
– Det är superviktigt för scientologerna med det där testet. För det handlar om att få reda på inom vilket område folk har problem i sitt liv. När man får reda på vad man har för problem vill man också göra något åt det, säger Robert Dam.
Två veckor efter vårt besök i Arlövskyrkan vänder vi oss till Ingegerd Carlsson, professor i personlighets- och socialpsykologi vid Lunds universitet, och ber henne att utvärdera scientologernas personlighetstest. Testet kallas Oxford Capacity Analysis, OCA, men har inte någonting med det anrika universitetet att göra.
Ingegerd Carlsson har letat i databaser som täcker all etablerad forskning i världen från 1950-talet och framåt, men inte hittat en enda vetenskaplig artikel som prövat OCA.
– Trots att resultatet för den kvinnliga journalisten placerade sig väl över medel på alla dimensioner i testet, kunde scientologen påstå att 
 vederbörande är en ganska osäker person och att hennes osäkerhet och oförmåga till att känna uppskattning är orsaken till hennes arbetslöshet, säger Ingegerd Carlsson och fortsätter:
– I åtta av tio dimensioner hamnade den manlige journalisten väl över medel. Ändå blev slutklämmen att ”hela testet kommer att falla ner” om han inte hittar nya utmaningar. Man baxnar inför det som påstås, som fullkomligt verkar sakna fog. En fundering blir om det enbart var en tillfällighet att kvinna bedömdes som osäker medan mannen sades behöva nya utmaningar. Använder sig scientologerna av gängse stereotyper för att lyckas i sin marknadsföring?
Kollegan Åse Innes-Ker, lektor i marknadsföringspsykologi, kallar testet ”problematiskt” eftersom det innehåller så mycket felkällor.
– Det är ju omöjligt att veta om den som svarar har dålig självinsikt eller ens har förstått frågorna. Vissa kanske inte vet hur de ska svara men svarar ändå, det är ju svårt att svara lika engagerat på alla 200 frågorna. Jag skulle aldrig kunna dra några som helst slutsatser om individer med ett sådant här test, säger hon.
Enligt Ingegerd Carlsson kräver seriös personlighetsbedömning fler svarsalternativ, färre dimensioner och att olika metoder kompletterar varandra för att man ska komma i närheten av att ringa in en personlighet.
– Som forskare vänder jag mig synnerligen kraftigt emot scientologi. De missbrukar inte bara begreppet vetenskap utan också sköra individers dåliga grundtillit, säger hon.

Fakta Scientologikyrkan

Scientologernas lära bygger på den amerikanska sciencefictionförfattaren L Ron Hubbards omfattande, religiöst betonade skrifter.

Den första scientologikyrkan i Sverige startade 1968. Kyrkorna i Göteborg, Stockholm och Malmö grundades 1969, 1971 respektive 1972.

Några av scientologernas hjärtefrågor är motståndet mot psykofarmaka och ETC-behandling (elchocker) inom psykvården.

Rörelsen omnämns som en av de farligaste sekter som är etablerade i Sverige i boken ”Att leka med elden – sekternas värld” av Karl-Erik Nylund.


ORDLISTAN: Fem scientologiska begrepp

Thetan: Människans odödliga själ som återföds efter att kroppen dött.
Auditering: Andlig vägledning som syftar till att göra individen ”clear”, fri från mentala blockeringar.
Personlighetstest: Även kallat Oxford Capacity Analysis, men har inget med det kända universitetet att göra. Består av 200 frågor. Svaren påstås avslöja dina styrkor och svagheter.
Stresstest: Görs med en e-meter, där svagström i två handtag påstås kunna mäta tankeenergi. Experter anser att e-metern i praktiken bara mäter handsvett. I annonser har Scientologikyrkan marknadsfört e-metern som ett bra verktyg att använda på stressade barn.
Dianetik: Grunden i scientologi. En andlig vägledning som syftar till att ta bort människans reaktiva sinne (enligt Hubbard den delen som lagrar smärtsamma upplevelser och använder dem emot dig). (NE)

"Så vill vi inte göra helt enkelt"

– Oj oj oj oj, säger Scientologikyrkans Tarja Vulto när Sydsvenskan konfronterar henne med berättelsen om nioåringen som var på väg över Gustav Adolfs torg.
– Nej, så vill vi inte göra helt enkelt, säger kollegan Stig Andersson.

Men Stig Andersson har själv försvarat scientologer som försökt förmå minderåriga att göra stresstest. 2005 skrev Sydsvenskan om en 12-årig pojke som trodde att han råkade ut för en pedofil när en äldre man kontaktade honom på stan och försökte övertala honom att följa med till scientologernas dåvarande lokaler på Porslinsgatan för att göra ett stresstest.

– Jag ser inga problem i att kontakta barn för att göra ett stresstest, sa Stig Andersson då men poängterade att de aldrig skulle rekrytera barn utan föräldrarnas godkännande.

Nu har han en delvis annan version.
– Det är klart att vi kan prata med ett barn, precis som kioskägare kan prata med ett barn. Men föräldrarna ska vara inblandade så snart man ska göra någonting överhuvudtaget så klart.
Gå till toppen