Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lovar framgång – jagas av fogden

New York, London, Berlin – och 
Arlöv. Scientologikyrkan i Malmö har köpt sockerbrukets kontor för att starta en ”ideal organisation”, en mönsterkyrka som ska locka nya medlemmar och frälsa Sverige.

De säljer framgång. Men själva jagas de av Kronofogden.
Hösten 2007 har Malmöscientologerna upprepade problem att betala hyran på 15 000 kronor. Hot om vräkning hänger över dem. Ett år senare betalar de 50 miljoner för en pampig fastighet i Arlöv.
Den hittills största affären i Malmöscientologernas historia görs upp på Vinges advokatbyrå på Östergatan den 2 september 2008.
50 miljoner kronor byter ägare när Hans Adolfsson och Lars Gildéus från Danisco (tidigare Sockerbolaget) och scientologernas Stig Andersson och Roy Lindberg undertecknar köpebrevet.
I mer än ett år har Danisco försökt sälja den 5 000 kvadratmeter stora tegelbyggnaden i Arlöv. Kontoret blev överflödigt efter att Sverige- och Danmarkskontoren slagits ihop och har stått tomt sedan sommaren 2007. Sedan dess har Danisco tackat nej till ett bud från Wihlborgs på 40 miljoner kronor och sett Burlövs kommun komma och gå som intressent.
Äntligen finns en köpare som godkänts av Daniscos styrelse.
Scientologikyrkans representanter är än mer nöjda. I flera månader har styrelsemedlemmarna letat lokal. De har förhandlat med statliga Vasakronan om att få köpa gamla hovrättshuset vid Malmöhus slott. Men Vasakronan har inte velat sälja, bara hyra ut.
Scientologerna påstår sig ha en exakt metod som gör att du kan tjäna pengar och bli framgångsrik. Ett av de första seminarier som hålls i den nya kyrkan i Arlöv lär ut de ”enkla verktygen för att öka din inkomst”.
Omvänt ser scientologerna sjunkande inkomster som ett tecken på bristande etik, enligt Liselotte Frisk, professor i religionsvetenskap.
Sydsvenskans granskning visar att de ledande medlemmarna i Skåne inte lever upp till bilden av den framgångsrike scientologen.
Roy Lindberg och Stig Andersson utgör tillsammans med fyra andra personer kyrkans kärna i Malmö. Årsmötena under 2000-talet har aldrig varit särskilt välbesökta, som mest har elva medlemmar dykt upp.
När Roy Lindberg skriver under köpehandlingarna gör han det som en av kyrkans firmatecknare. Det är kyrkan som köper kontoret, inte han personligen. Annars hade Kronofogden varit intresserad. Veckan efter köpet görs en utmätning av Lindbergs tillgångar eftersom han kommit efter med en skatteskuld på 9 234 kronor. Men fogden hittar inga tillgångar som täcker skulden.
De ekonomiska bekymren går igen i kyrkans toppskikt. Tre av sex ledamöter i styrelsen finns noterade hos Kronofogden. Den ende som tjänar hyggligt är Stig Andersson, nuvarande informationsansvarig, som 2007 hade en årsinkomst på 524 700 kronor. De andra fem har deklarerat en genomsnittlig månadslön på cirka 10 000 kronor. Tre av dem är eller har varit anställda i städbranschen.
Men inte bara medlemmarna har finansiella problem. Scientologikyrkans ekonomi har misskötts länge. Elva betalningsanmärkningar finns registrerade hos Kronofogden. De senaste fem åren har kyrkan haft skulder till MKB, Malmö kommun, Hedbergs bil och Glocalnet. En anmärkning gäller en hyresskuld från Por-slinsgatan i Malmö. Där hyrde kyrkan lokal under större delen av 2000-talet med cityläge nära Östra Förstadsgatan. Först ägdes lokalen av Göran Ljungfjärd som senare sålde den till ABF.
– De släpade alltid med hyran, jag fick skicka hyresskulden till Kronofogden flera gånger. Varje gång bedyrade de att jag inte behövde vara orolig. Som scientologer fick de nämligen inte lov att ha skulder, sade de. Eftersom de ändå lyckades betala inom två–tre månader lät jag dem vara kvar, säger Ljungfjärd, som via Kronofogden fick in de sista tre hyrorna på 42 042 kronor några veckor efter att ABF tagit över huset.
Conny Pettersson, studieombudsman på ABF, suckar högt när Scientologikyrkan kommer på tal.
– Jag fick åka dit personligen varenda månad och hota med Kronofogden och vräkning för att få in hyran. ”Vi har inga pengar, men vi lovar att vi ska betala snart”, sade de. Det var en hopplös jävla situation.
Hyreskontraktet gick ut den sista december 2007. Men Conny Pettersson saknade både hyresinbetalning och dörrnyckel när flyttlasset gick vidare mot Amiralsgatan 20, där kyrkan mellanlandade innan fastighetsköpet i Arlöv.
– Jag krävde ersättning för nyckeln men hörde inte av dem. Till sist fick jag en bruten nyckel i ett kuvert.
Först i oktober förra året reglerades hyres- och nyckelskulden.
– Då hade de precis köpt ett kontor i Arlöv. Jag blev chockad, fattade ingenting. Det var ett väldigt bekymmer för mig att få in 15 000 kronor varje månad, men 50 miljoner var inga problem att lägga upp, säger Conny Pettersson.
Så hur kommer det sig att Malmöscientologerna kunnat köpa ett hus för 50 miljoner kronor?
I scientologernas interna mejlutskick framgår att satsningen i Arlöv är en del av en världsomfattande plan. Flera så kallade Ideal Orgs ska öppna runt om i världen. Ideal Orgs är scientologernas skyltfönster mot världen – särskilt påkostade kyrkor som måste vara så stora att de rymmer multimediestationer, mötes- och utbildningslokaler och en större personalstyrka.
För att kunna köpa så stora fastigheter, ofta i centrala delar av storstäder, krävs stora donationer från medlemmar:
”Det handlar om heder. Det handlar om att överleva […] Du kan inte känna till grunderna och fortfarande vara åskådare. Du bara måste deltaga”, skriver ett skånskt par som fått status som ”Humanitarians” för sin stora donation till Ideal Org i Arlöv.
Men donationer från svenska scientologer räckte inte. För att skrapa ihop pengar till projektet i Arlöv har scientologernas högkvarter i Köpenhamn skickat ut tiggarbrev till medlemmar i hela Europa:
”Det är ditt liv och dina barns liv och den här planeten som står på spel! Skapa en Ideal Org och ge ditt bidrag till mänskligheten.”
Gåvorna gjorde att Scientologikyrkan kunde betala utan att låna en krona på fastigheten.
Men fortfarande har kyrkans ledning uppenbara problem att betala sina löpande räkningar.
I början av juni registreras en ny skuld hos Kronofogden. Fordonsskatten på skåpbilen som används för att frakta gula tält och informationsbroschyrer till gator och torg i Malmö och Lund, har inte betalats i tid. Förseningsavgiften har växt till 700 kronor. Lunds kommun har också en fordran för en dags tältplats på Mårtenstorget.
En del räkningar, bland annat en avgift på 77 000 kronor för torgplats i Malmö, har betalats via ett konto i Köpenhamn, uppger Monica Tinc på Malmö stads ekonomienhet. I Köpenhamn ligger scientologernas huvudkontor för hela Europa.
Scientologerna uppger själva att 70 personer har anställts i Arlöv. Men det är en uppgift som Skatteverket aldrig fått in. I början av året betalar kyrkan inte ens arbetsgivaravgifter utan drabbas både av skönstaxering och skattetillägg för att de slarvat med sin redovisning.
Som mest har kyrkan betalat in 21 015 kronor i arbetsgivaravgifter (mars månad) vilket motsvarar cirka 700 kronor i månadslön för de sjuttio-
talet anställda.
Men det är inte bara Skatteverket som missat att Scientologikyrkan plötsligt blivit en av Burlövs största arbetsgivare.
Inte heller Arbetsmiljöverket känner till att Scientologikyrkan finns i Arlöv eller att det jobbar 70 personer där.
Monica Björk, på Arbetsmiljöverket i Malmö:
– De har ju bara en person anställd enligt våra register. De har inte uppdaterat sina uppgifter i SCB:s företagsregister.
Själva uppger de att de är minst 70 anställda i Arlöv.
– Det var ju intressant. Vi får titta närmare på det och se vilken typ av anställningsförhållanden de har, säger Monica Björk.
Gå till toppen