Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Om du inte tror mig så tror du inte på mig"

En liten, fattig kyrka som inte betalar sina räkningar. Hur skakar de fram 50 miljoner kronor? Stig Andersson (SA), informationsansvarig för Arlövskyrkan samt Tarja Vulto (TV), informationsansvarig för Europa, ger sina svar.

Stig Andersson och Tarja Vulto från Scientologikyrkan svarar på frågorna.Bild: Foto: Åsa Sjöström
Ni har på kort tid gått från att vara en liten organisation som knappt samlar ett tjog medlemmar till 
sina årsmöten till att plötsligt 
starta en av de finaste scientologi-
kyrkorna i världen. Hur kommer det sig?
SA: – Nu när det blev vi som hittade den här byggnaden så får vi stöttning från scientologer i hela världen.
– Det är alltså personer här och personer världen över som donerar pengarna, helt enkelt.
Lokalföreningen i Malmö har länge haft svårt att betala räkningar och 
har flera betalningsanmärkningar. Hur ska ni undvika sådant framöver?
SA: – Frågan hur vi ska klara elräkningen är inte riktigt besvarad ännu. Men det hänger fullständigt ihop med att vi är i Malmö och syns. Och många av de befintliga medlemmarna i Malmö som inte är så aktiva blir mycket mer aktiva. Så det gäller att leverera mer. Det finns bara den möjligheten.
Ni utlovar i er marknadsföring att ni kan hjälpa folk att höja sina inkomster. Samtidigt har ni som sitter i 
styrelsen i Malmö ganska låga inkomster. Många har flera betalnings-
anmärkningar. Hur hänger det ihop?
SA: –  Det hänger väldigt bra ihop. Det finns ett sätt att tjäna bra pengar. Men man måste göra det. Men om jag får idén att jag ska vara anställd av Scientologikyrkan så kan jag inte ha ett riktigt jobb som ger mycket pengar. Utan jag hankar mig fram.
TV: –  Det är som att skomakarens son inte har några skor [skrattar].
Drygt 100 personer ska jobba här i Arlöv. Nu är 70 på plats. Hur många av dem får ekonomisk ersättning och har kontrakt med er?
SA: –  Ja, det är allihopa. Är man anställd har man ju kontrakt hos oss.
Hur många har lön?
SA: –  Alla som har kontrakt får lön till den grad som omsättningen kan klara det. Jag vill inte gå in exakt på hur det är.
Varför?
TV: – De får inte så mycket. Så de måste ha något extra arbete vid sidan om.
Hur många aktiva medlemmar är ni i Malmö?
SA: –  Vi är runt tusen aktiva medlemmar i Skåneregionen. Det är de som använder vår teknologi, våra tjänster.
TV: –  Vi har ett medlemsblad som går ut till över 30 000. Men vi räknar inte alla dem som medlemmar.
Kritiker säger ofta att ni överdriver antalet medlemmar 
både nationellt och internationellt och att ni inte är så många som ni säger. Hur reagerar ni på det?
TV: – År 2000, när vi fick religiöst erkännande, så var det min uppgift att själv, personligen, räkna våra medlemmar. Jag fick faktiskt ungefär 3 400 [i Sverige] på den tiden. Om du tror mig så tror du på mig. Om du inte tror mig så tror du inte på mig.

Oenighet om antal medlemmar

När Scientologikyrkan ansökte om att få klassas som religiöst trossamfund hos Kammarkollegiet för nio år sedan uppgav rörelsen att den har 
10  000 troende, varav hälften ”på något sätt regelmässigt deltar i samfundets aktiviteter”.

Forskare, myndigheter och avhoppare menar att scientologerna inte alls är så många i Sverige, och att överdrifterna grundar sig på att kyrkan vill framstå som framgångsrik och populär. Från några hundra till högst tusen aktiva scientologer i Sverige är en bedömning som återkommer bland forskare. Detta bekräftade psykologen Håkan Järvå, själv avhoppad scientolog, i en chatt med Sydsvenskans läsare för en dryg månad sedan. Då sa han bland annat såhär:

– Aktiva scientologer i Sverige är inte många. Kanske 1 000. Man påstår att det finns 10–12 miljoner scientologer i hela världen men avhoppare från höga poster menar att det rör sig om runt 100 000.

När Skatteverket 2004 skulle utreda om Scientologikyrkan kunde få så kallad uppbördshjälp (hjälp att ta in avgifter via skattsedeln) konstaterade myndigheten att ”intäkterna av medlemsavgifter [...] i Sverige är mycket låga eller inga alls”.

Samarbetsnämnden för statsbidrag till trossamfund, SST, noterade några år tidigare att samtidigt som scientologerna i Stockholm hävdade att de hade 1 182 aktiva medlemmar så var den ”gudstjänstlokal man förfogar över utrymmesmässigt anpassad för endast några tiotal personer”.
Gå till toppen