Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Så mycket kostar ett barn

Det kostar miljoner att ha barn, visar nya beräkningar.

STOCKHOLM.
– Barn är en gåva, men det är ändå intressant att veta ungefär vad de kostar, säger Maria Ahrengart, privatekonom på Swedbank, till TT.
Swedbanks undersökning bygger på genomsnittliga kostnader för ett eller två barn från födseln upp till 19 år. Störst utgiftspost står mat och kläder för, drygt en halv miljon för ett barn och det dubbla för två.
På intäktssidan finns barn- och studiebidrag. Beräknat på dagens nivå på 1 050 kronor per månad innebär det en inkomst på 233 000 kronor för ett barn upp till 19 år.
Barnet kostar mest under sitt första levnadsår – 78 000 kronor, inklusive inkomstbortfallet för föräldraledighet. Sen sjunker kostnaden ned till strax över 50 000 kronor per år för att öka igen i tonåren, när trycket ökar på mat- och klädkontot.
– Förutsättningarna skiljer sig åt från familj till familj. Vi har räknat på kostnaderna för vad man behöver, säger Maria Ahrengart.
Hon menar att utgifterna kan dra i väg ytterligare för en familj beroende på var de bor och bostadsform. Om familjen behöver en extra bil, får de räkna med ytterligare en miljon i kostnad under barnets uppväxt.

Gå till toppen