Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Scientologer ljuger"

Robert Dam vigde nitton år av sitt liv åt scientologin. Han steg i graderna och umgicks tätt med toppskiktet för scientologerna i Danmark och Europa. Men när kyrkan vände sig mot honom utsattes Dam för biljakt, hjärntvätt och hatkampanjer.

Robert Dam var en av Danmarks ledande scientologer. När han lämnade kyrkan 2004 utsattes han för en intensiv hatkampanj.Bild: Foto: Lars Dareberg
Robert Dams avhopp skakade Scientologikyrkan i Danmark och väcker fortfarande uppmärksamhet i hela världen.
Det började på toaletten. Som 20-åring bodde Robert Dam i en lägenhet i Christianshavn i Köpenhamn. På toaletten hade någon klistrat upp ett vykort med en eldsprutande vulkan. Under bilden stod det ”Dianetik”.
– Varje gång jag gick och kissade tittade jag på det vykortet, bara det vykortet. Det var fult. Men det fångade mitt intresse, berättar Robert Dam.
En dag på våren 1984 kommer Robert Dam gående på Vesterbrogade. Han ser en skylt med texten ”Dianetik-center”. En kvinna ber honom stiga in och göra ett personlighetstest med 200 frågor. Han gör det. Och är fast.
– Jag fick veta att jag var mycket perfektionistisk, hyperkritisk. Och dålig på att kommunicera och visa mina känslor. Därför hade jag problem med kvinnor. Det var helt riktigt. Men det var baserat på mina egna svar, så det var kanske inte så konstigt. Men det kändes helt otroligt, som om testledaren kunde läsa mina tankar.
Så Robert Dam gör som testledaren säger: köper dianetik-boken och går kurser. Efter två månader börjar han jobba heltid för kyrkan. Lönen består av gratis kurser och auditering – scientologernas form av terapi.
– Så du jobbar 40 timmar i organisationen, du ska gå på kurser och auditering. Och du ska ha ett jobb vid sidan av för att tjäna pengar så att du kan betala din hyra. Man arbetar hela tiden.
Under sina år i kyrkan ser Robert Dam hur många scientologer fastnar i ekorrhjulet med dubbla jobb och ständigt nya banklån.
– Det är en jättestressfaktor. Du måste tjäna mycket mer pengar än vanliga människor för att ha råd med kurserna. Försäljningsargumentet är att när du stiger i graderna blir du bättre, mer duglig, och kan tjäna ännu mer pengar. ”Yes, superman!” Tänk om du blir en supermänniska: starkare, smartare, med övernaturliga krafter. Det är den drömmen de säljer.
– Det är något i auditeringen som fungerar. Jag har själv auditerat folk och sett att man kan lösa folks problem, att människor blir glada. Men det finns säkert andra vägar och andra tekniker som hjälper folk också.
Bland annat jobbar Robert Dam ett och ett halvt år som personalchef för Scientologikyrkan i Köpenhamn. Där ligger också kyrkans högkvarter för Europa, Asien och Afrika. Dam läser alla kurser och avancerar till OT 5, den högsta nivån en scientolog kan uppnå i Europa. Tillsammans med sin fru, som han träffar i Scientologikyrkan, räknar Robert Dam med att han genom åren lagt 1,2–1,5 miljoner danska kronor på kursavgifter och gåvor till kyrkan.
Robert Dam börjar jobba i tryckeribranschen, bland annat med att trycka böcker och tidningar åt kyrkan. Så småningom startar han ett företag som trycker och skickar ut tidningarna The Auditor och Advance över hela Europa.
Han jobbar tätt tillsammans med ledarna i scientologernas elitkår Sea Org, sjöorganisationen. Genom att hitta billiga tryckerier i länder som Malaysia och Zimbabwe lyckas Dam sänka kyrkans kostnader.
– Alla scientologer i Danmark kände till Robert Dam. Jag var OT 5. Ledarna för Sea Org älskade mig. Jag var en stor stjärna, för jag sparade miljoner kronor åt dem varje år, berättar Robert Dam.
För att skicka ut material får Dam tillgång till scientologernas hemliga medlemsregister. Inför journalister och vänner ljuger Robert Dam och påstår att scientologerna har 5 000 eller 10 000 medlemmar i Danmark. Samtidigt vet han att medlemsbladen trycks i sammanlagt 2 000 exemplar. Och att de aktiva medlemmarna är så få som 700–800 personer.
– Har du någon gång gett din adress till Scientologikyrkan är det otroligt svårt att bli struken från listan.
– Det ringde hela tiden folk som var sura och ville bli strukna från listan. Men vi strök dem inte.
Nu i efterhand tycker Robert Dam att Scientologikyrkan liknar diktaturen i George Orwells bok ”1984”. Målet är andlig frihet. Men kyrkan är uppbyggd som en militärisk hierarki, med total kontroll över medlemmarna. Kyrkans lära är Sanningen. Samtidigt drillas medlemmarna att ljuga.
– Scientologer ljuger hela tiden. De ljuger lätt och med gott samvete. För det tjänar ett gott syfte: att cleara planeten. Det är total manipulation.
Scientologikyrkan är hela Robert Dams liv. Men i december 1996 vänder sig ledningen emot honom.
”Din skithög! Ditt värdelösa lilla rövhål! Berätta vad du har gjort!”
Högsta chefen för Scientologikyrkan i Europa vrålar med full lungstyrka, rakt i ansiktet på Robert Dam. I rummet sitter fem andra höga chefer från Europakontoret. Uniformerade säkerhetsvakter från Sea Org blockerar dörrarna så att Dam inte ska fly.
Samma morgon har Robert Dam blivit hämtad i bostaden av officerare från Sea Org. Varje dag i två eller tre veckor tar de med Dam till långa förhör i scientologernas högkvarter.
– Det var helt vilt. När jag försöker lämna Sea Org kommer säkerhetsvakter som stoppar mig. De kommer hem till min fru också och säger att jag hade varit otrogen mot henne. Att jag hade legat med en prostituerad i Singapore. Och att jag hade erkänt det i min auditering, i mitt förhör. De ljög, det var helt förfärligt, berättar Robert Dam.
Anledningen till förhören är att europaledningen har fattat misstankar mot Robert Dam. De tror inte att han har tryckt och skickat ut alla tidningar som kyrkan har betalat för.
En kväll kommer scientologernas justitiechef i Europa hem till Dam, bultar på dörren och kliver in. Robert Dams hustru bryter ihop. Robert Dam knuffar ut scientologerna och låser dörren. Senare på kvällen ska paret Dam hem till några vänner. På parkeringen sitter scientologerna och väntar.
– Vi hoppar in i vår bil och låser dörrarna. När vi börjar köra följer de efter oss. Det blir en biljakt! Jag ökar farten och lyckas köra ifrån dem. Det är helt galet, helt sinnessjukt! berättar Dam.
När förhören kör fast blir Dam beordrad att flyga till scientologernas högkvarter i Florida. Där fortsätter förhören. Varje dag. Flera veckor.
– Jag fick en effektiv hjärntvätt. Till slut trodde jag att jag hade gjort fel och att jag skulle betala tillbaka pengar till dem. Samtidigt visste jag att jag inte hade svindlat dem. Det var lögn, därför kunde jag inte erkänna. Jag kunde bevisa att jag hade tryckt och skickat alla tidningar. Jag hade bilder och fakturor och dokumentation, berättar Dam.
Till slut kommer han på en lösning. Han lovar att betala tillbaka 180 000 danska kronor, eftersom kvaliteten på trycksakerna ibland varit undermålig.
Trots den omilda behandlingen fortsätter Robert Dam som medlem. Han slutar gå kurser. Men vågar inte bryta med kyrkan.
– Jag fann mig i det. Jag hade hela tiden drömmen att bli en supermänniska. Jag var också rädd att mista mitt jobb, min inkomst.
– Och jag var livrädd att min fru inte skulle vilja lämna scientologin. Att hon skulle skilja sig och kräva ensam vårdnad om våra två döttrar. Då skulle jag stå där utan jobb, utan pengar, utan familj och utan vänner.
Våren 2003 får Robert Dam ett e-brev från sin svåger, som är mycket högt uppsatt inom scientologin. Svågern tycker att något är galet i kyrkans högsta ledning. Han bifogar länkar till sajter där högt rankade scientologer berättar om sina avhopp. Sommaren 2003 går Robert Dams fru en intensiv auditörskurs i scientologernas högkvarter i Köpenhamn. På nätterna, när hon sover, sitter Robert Dam vid datorn, letar på internet och mejlar till kyrkans avhoppare och kritiker. Pusselbitarna faller på plats i Robert Dams huvud. Toppstyrningen. Lögnerna. Inkvisitionen. Pengahungern.
Den 27 augusti 2003 blir Robert Dam kallad till ett möte på Hotel Nordland. Där presenterar kyrkan sina planer på att köpa en exklusiv byggnad i centrala Köpenhamn för att starta en ”Ideal Org”. Mötesdeltagarna pressas att antingen jobba gratis för projektet, donera ett stort engångsbelopp eller förpliktiga sig att betala pengar varje månad.
– Jag känner några som donerar 8 000 danska kronor i månaden till den byggnaden.
Robert Dam drar en parallell mellan Scientologikyrkan och McDonald’s. De flesta tror att McDonalds’s är en hamburgerkedja. Men egentligen är det ett fastighetsbolag: McDonald’s äger sina restauranger i hela världen. Pengarna kommer från lokala franchisetagare, som betalar hyra och licensavgifter till bolaget.
– Det konceptet har scientologerna kopierat. Scientologin är ingen religion, de är i fastighetsbranschen. Det handlar om att äga så många byggnader som möjligt. Och få dem betalade av medlemmar, som tror att de räddar planeten.
Robert Dam säger nej. Nu vill han bryta med Scientologikyrkan. Men först måste han konfrontera sin fru.
– Vi grät och skrek, det var en fruktansvärd uppgörelse. Det tog flera veckor innan vi kom igenom. Men lyckligtvis är min fru mycket skarp, mycket intelligent, så hon förstod. Hon hade ju också upplevt hur sinnessjuk Sea Org kan vara.
Robert Dam lämnar Scientologikyrkan med dunder och brak. Han skriver ett kritiskt häfte på 24 sidor, som han skickar ut till cirka 200 danska scientologer. Svågern gör samma sak, samma vecka.
Dams svåger säger till Sydsvenskan att ”det var ett väldigt hårt slag mot kyrkan, för både Robert och jag hade uppnått höga OT-nivåer och var framgångsrika affärsmän.”
Dam startar sin hemsida, där han publicerar dokument som enligt honom styrker hans berättelse och kritiken mot Scientologikyrkan. Dam får mejl från tvivlare och avhoppare i hela världen: Sydafrika, Los Angeles, New York, Barcelona, Milano, Göteborg, Oslo, Berlin.
År 2004 blir Robert Dam och hans svåger bannlysta och stämplade som förrädare av Scientologikyrkan. Kontroversen skakar kyrkan i Danmark, som enligt Dam och hans svåger tappar minst 60 medlemmar på ett år. Och strömmen av avhopp fortsätter.
– Jag får hela tiden mejl från medlemmar som har hoppat av eller vill hoppa av, berättar Robert Dam.
Efter nitton år i Scientologikyrkan vet Robert Dam hur avhoppare behandlas. Ändå blir det en chock.
– Jag fick många brev som var fulla med hat. De fördömde mig, ville att jag skulle dö på grund av mitt förräderi, mitt svek. Många var tidigare mina vänner. Jag kunde inte känna igen dem, för deras hat var så enormt.
– Men jag visste att det skulle ske. Och lyckligtvis: de flesta av mina vänner och hela familjen följde med ut ur kyrkan, säger Robert Dam.

”Hans enda mål är att svina ner oss”

Scientologikyrkan i Danmark jämför Robert Dams avhopp med en olycklig skilsmässa.
– Jag har ingen respekt för Robert Dam. Hans enda mål är att svina ner oss, säger Anette Refstrup, informationsansvarig för Scientologikyrkan i Danmark.
– Genom avtalet han skrev på har han själv sagt att han har missbrukat kyrkans pengar och skulle betala tillbaka, säger Refstrup.
Hon hävdar att Robert Dam ljuger. Men när Sydsvenskan frågar på vilka punkter Dam ljuger börjar Refstrup prata om något helt annat.
Anette Refstrup medger att ett tjugotal aktiva scientologer lämnade kyrkan tillsammans med Dam och hans svåger. Enligt Scientologikyrkan finns det cirka 4 000 aktiva scientologer i Danmark.
Gå till toppen