Sverige

Iranska ambassaden i Stockholm stormad

En demonstration utanför den iranska ambassaden i Stockholm på fredagen slutade i kaos.

Demonstranter kastade sten och tvingade sig in på ambassadområdet.
Iranska ambassad-anstäl-lda ska, enligt vittnen på plats, ha slagit demonstranter med batonger.
– Tio tjugo demonstranter bröt sig förbi stängslet, in på ambassadområdet. Då kom några inifrån området, drog fram påkar och började slå på demonstranterna, säger Roya Hakimnia, 24-årig läkarstudent som deltog i demonstrationen.
Hon såg själv flera personer, kvinnor och män, bli träffade av batongslag, men säger att ingen verkar ha blivit allvarligt skadad.
En av dem var sextioåriga Jamileh Behdari som bröt sig in på ambassadområdet. Hon berättar att alla hon såg från ambassaden bar någon sorts vapen. En av dem slog henne i bröstet med en elbatong, säger hon.
– Det kändes som om jag hoppade två meter genom luften och sedan ramlade ihop. När jag försökte resa mig slog han igen. Tre gånger på samma sätt.
Jamileh Behdari kan själv inte se märkena från elbatongen, men Roya Hakimnia beskriver ett cirka tio centimeter stort område med små röda prickar på vänster sida av bröstet och under armen.
Inbrytningen skedde cirka 16.30. Demonstranterna var obeväpnade men hade tidigare kastat sten in på området, där flera ambassadanställda rört sig på gräsmattan och betraktat hela demonstrationen.
Roya Hakimnia berättar att demonstranterna skrikit bland annat ”död åt den islamiska republiken” och ”död åt diktatorn”. I den hätska stämningen talade några demonstranter om att storma ambassaden, men många av de andra argumenterade emot.
Poliserna som var på plats hamnade i underläge och kallade på förstärkning. Som mest var tjugo patruller på plats. Vid 19.40 beskrev polisen att stämningen var lugn och att folk drog sig tillbaka.
Sent i går kväll hade två demonstranter gripits misstänkta för skadegörelse, enligt länskommunikationscentralen i Stockholm. Dessutom hade en man förts till sjukhus.
En av demonstranterna, 54-årige Reza Etemadi, säger att han sett och fotograferat när mannen blev knivhuggen. Han hävdar att det var en av vakterna precis vid ingången till ambassadområdet som knivskar mannen.
– Det står här att någon blivit knivskuren och körd med ambulans till sjukhus. Men den personen har fått gå hem så det kan inte ha varit så allvarligt, säger Mikael Ericson vid länskommunikationscentralen.
Mer information än så, om det exempelvis fanns någon misstänkt gärningsman, hade han inte.
Fram till måndag kommer ambassaden att bevakas dygnet runt av två väktare, efter beslut av jourhavande polischef.
– Det kommer även att vara tillsyn från polisen hela helgen, säger Mikael Ericson.
Även Säkerhetspolisen, Säpo, är inkopplad.
– Vi följer vad som har hänt och händer och ser om vi behöver förändra våra säkerhetsåtgärder på något vis, säger Patrik Peter, pressekreterare vid Säpo.
Sydsvenskan har varit i kontakt med den iranska ambassaden, som har avböjt att kommentera.
Läs alla artiklar om: Krisen i Iran
Gå till toppen