Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lunchgästerna fick fly

Lunchgästerna fick fly när den gamla kastanjen brakade ner på uteserveringen Bantorget i Lund.

Det fanns flera lunchgäster på uteserveringarna till restaurangerna på Bantorget på fredagen när en jättegren släppte och föll rakt ner på servering och cykelspåret intill. Tre av gästerna fick grenen rakt över sitt bord, men kom undan oskadda. Inte heller någon på cykelspåret intill skadades.
Likadant ser det ut i ingången till Stadsparken från Nygatan. Där har två stora träd brutits sönder i vinden.
– Jag sa till kommunen för tre veckor sedan att de skulle kontrollera träden på uteserveringen, säger Luthra, restaurangchef på den indiska restaurangen. Uteserveringen delar han med den thailändska restaurangen intill.
Arboristen Sean Rollings var på plats för att få ner andra farliga grenar och få undan det som fallit.
– Den här kastanjen har gamla skador. Jag skulle tro att den är rutten inuti. När den står såhär på en servering skulle den absolut ha djupbesiktigats, säger han.
Under fredagseftermiddagen görs akuta insatser i Lund. På Bantorget undersöks kastanjen under eftermiddagen. Eventuellt måste hela tas bort. I Stadsparken stabiliseras den stora boken vid infarten resterna av den fallande kastanjen mitt emot plockas ner.
Samtidigt som han dirigerar kranbilar och motorsågar på fredagseftermiddagen försöker landskapingenjör Christian Bucher prata med Sydsvenskan.
– Nu vågar inte jag ta ansvar längre. Politikerna måste ta fram pengar för inventering och fällning av farliga träd i Lund. Jag är livrädd varje gång det blåser. Och det blir ett väldigt liv varje gång vi tar ner ett träd.

Arborist

Professionell trädvårdare som beskär träd. Arborister klättrar ofta med sele och klätterrep för att inte skada träden.
Gå till toppen