Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Den dämpade belysningens mästare

Formgivaren Hans-Agne Jakobsson 90 år, Markaryd, har avlidit.

Formgivaren Hans-Agne Jakobsson blev känd under 1950- och 60-talen för sin moderna armaturdesign.Bild: Foto: Sydsvenskans arkiv
Han var inredningsarkitekt och möbelformgivare och började som assistent till Carl Malmsten och Werner West. Han hörde till de dämpade ljusskaparna och arbetade med lugna och rogivande armaturer där grundförutsättningen var att de skulle vara bländfri.
Han blev framför allt känd både hemma och internationellt under 1950- och 60-talen för sin moderna armaturdesign, varav många modeller blev klassiska och i dag är attraktiva samlarobjekt.
De bekanta spånlamporna i tunn faner uppfann han av en slump under en julskyltning i Markarydsbutiken. Han ville skärma av ett par bländande glödlampor, hade fanerspån tillgängligt och lät i all hast tillverka några provisoriska lampor. En kund kom in och ville köpa spånarrangemanget och Hans-Agne Jakobsson fann sig stå med en tillverkningsartikel som saknade motstycke. Spånlamporna blev en exportartikel som sålde i praktiskt taget vartenda hörn av världen.
Han var född och uppvuxen i Hvadhem på Gotland och tog sitt gesällprov som möbelsnickare vid 18 års ålder. Han avlade senare arkitektexamen i Göteborg och anställdes som industridesigner hos General Motors. Armaturer ritade och experimenterade han med på sin fritid och när ingen ville köpa ritningarna startade han egen tillverkning och etablerade sig i Markaryd 1951. Han var under lång tid arbetande styrelseordförande vid armaturfabriken Hans-Agne Jakobsson AB i Markaryd.
Hans närmaste är hustrun Lisa samt barnen Karin och Ola med familjer.
Länkar
Bilder på ett flertal av Hans Agne Jakobssons kända lampor
Läs alla artiklar om: Dödsfall - Kända personer 2009
Gå till toppen