Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Sten Nilsson har Flensburgska anor

Sten Nilssons släktband leder till Mathias Flensburg känd redare och köpman i Malmö på 1800-talet.

MALMÖ. Hästlasset dundrar ut genom porten. Pojken som är på väg in hoppar snabbt undan och spiller ut lite av innehållet i ölkruset han håller i ena handen. Drycken är till hans läromästare som står inne på kullerstensgården och väntar.
Luften är mättad av doften och dammet från spannmål. Några äldre pojkar hukar mot väggen i ett hörn av gården där huset ger svalkande skugga medan två män skramlande rullar tomma tunnor över gården.
Läromästaren torkar sig i pannan med ena skjortärmen och tar med andra handen emot kruset av pojken. Tillsammans går de in genom dörren tvärs över gården där kontoret finns.
Detta är ren fantasi förstås, men kanske det såg ut så där vid fyratiden på eftermiddagen en varm sommardag i Malmö för drygt tvåhundra år sedan. Läromästaren är handlande Lorens Faxe och pojken heter Mathias Flensburg, en prostson från Tolånga som tjänar sitt uppehälle som lärling hos Lorens Faxe och hans son Cornelius efter att som tolvåring ha mist sin far och sex år dessförinnan sin mor.
En tuff start för ett barn i början av förförra seklet. Men till slut ändå en framgångssaga, vilket historieböckerna vittnar om.
– Han började med två tomma händer och vid sin död hade han en förmögenhet på 81000 riksdaler banco, som idag motsvarar ungefär 5,5 miljoner kronor. Så han blev en förmögen man, säger Sten Nilsson, släkting på sin mors sida till Mathias Flensburg (1779– 1851), som blev en betydande köpman och redare i Malmö.
Från sin balkong har Sten Nilsson bara ett stenkast till platserna där hans släkting bodde och verkade och han kan, om han lutar sig ut lite, också se platsen där släktingen har sin sista vila, i hörnan av Gamla kyrkogården.
För med flit och sinne för affärer arbetade Mathias Flensburg sig uppåt. Vid tjugosex års ålder hade han en egen spannmålshandel nära Lilla torg i Malmö och knappt tjugo år senare köpte han huset som numera kallas Flensburgska huset i korsningen Skomakargatan-Södergatan. Han ägde så småningom hela kvarteret S:t Jörgen, där han bodde i ett hus med stor trädgård ut mot Stora Nygatan och Kalendegatan. 1847 byggde han Flensburgska magasinet på Kalendegatan, som idag är kontorslokaler.
Hans barnbarnsbarn hette Oscar Fredrik Flensburg var handelträdgårdsmästare på Limhamn och morfar till Sten Nilsson.
– Min mor, Mariana Nilsson född Flensburg, men framför allt min morfars syster, som också hette Mariana Flensburg, berättade om släkten, så jag var tidigt medveten om att jag kom från en stor Malmösläkt. Intresset väcktes redan då.
– Det sades också att vi var släkt med Esaias Tegnér, Gustav Fröding, Anna-Maria Lenngren och Selma Lagerlöf, fast det trodde jag förstås inte på.
Sten Nilsson plockar bland ett par platsmappar och lösblad om sin släktforskning på soffbordet i lägenheten på Gustav Adolfs torg medan han berättar. Han kan förstås det mesta utantill men med tanke på att han har luskat reda på ungefär 500 släktingar är det förvånansvärt lite material.
– Allt finns i datorn, ja nästan iallafall. 450 personer är inlagda så jag har en del kvar att göra. Men släktforskningen går lite i vågor, under sommaren brukar det inte bli mycket gjort.
Det var först efter avtalspensioneringen för nio år sedan som intresset hade mognat så pass att han letade igenom garderoben hemma hos sin mor, där han visste att det fanns gamla papper, handlingar och foto som hans morfars syster lämnat efter sig vid sin död femtio år tidigare.
Och det visade sig vara rena guldgruvan.
Några år började han på allvar att strukturera materialet och sedan efterforska det som fattades. För tre åren sedan hittade han ännu mer material på sin mors vind.
– Jag har också hittat en del på internet och eftersom det är en sådan stor släkt och det är flera som släktforskar har jag även kunnat byta och låna material. Ett par nedskrivna släkthistorier har varit till stor hjälp.
Namn, bostadsort, yrke, födelseår, dödsår, make/maka. Ganska torra fakta om personer - och viktiga i sig. Men det som fascinerar Sten Nilsson är de små berättelserna om personerna som man kan hitta som ger en mer nyanserad bild.
– Det är jättespännande, man är ju nyfiken på vilka ens släktingar var, vad de jobbade med och hur de levde. Alla är intressanta på sitt sätt men mest intressant tycker jag att Mathias Flensburg är. Och om honom finns det en hel del nedskrivet.
Men det finns även mycket nedskrivet om, och framför allt av, andra släktingar till Sten Nilsson.
För det visade sig för ett par år sedan att han faktiskt visst är släkt med Esaias Tegnér, Gustav Fröding, Anna-Maria Lenngren och Selma Lagerlöf. De har samma anfader, Elof Ågren, borgare i Karlstad på 1600-talet. Och med Selma Lagerlöf har Sten Nilsson dessutom ännu mer gemensamt.
– Hon var och hälsade på både hemma hos morfars syster och i handelsträdgården hos morfar.
Läs mer om släkten Flensburg på nätet:
www.foteviken.se/malmo
www.perflensburg.net
www.flensburg.nu
www.tjocka.nu/heritage

Sten Nilssons generationskedja

Hans Grederson (1583(?)–1618). Född i Flensborg där han levde och verkade som borgare.
Johan Hansen Flensburg (1615–1693). Född i Flensburg. Flyttade till Malmö och etablerade sig som skomakare. Blev ålderman i skomakarskrået i Malmö.
Hans Johansson Flensburg 1647–1709). Född i Malmö. Kyrkoherde i Fosie och Lockarp. Begravd framför altaret i Lockarps kyrka.
Wilhelm Flensburg (1695–1755). Född i Fosie. Rådman och ordförande i rätten för enklare mål (kämnerspreses) i Malmö.
Petter Flensburg (1736–1791). Född i Malmö. Prost i Södra Rörum och Häglinge.
Mathias Flensburg (1779–1851). Född i Tolånga. Köpman och redare i Malmö.
Georg Henric Flensburg (1809–1877). Född i Malmö. Lantbrukare på Åkerslund utanför Hjärup.
Mathias Petter Lorentz Flensburg (1839–1919). Född på Åkerslund. Lantbrukare, mejeriägare och kassör vid Malmö Bomullsväveri. Startade handelsträdgård på Limhamn.
Oscar Fredrik Flensburg 1875–1943). Född på Åkerslund. Handelsträdgårdsmästare på Limhamn efter att ha tagit över den efter sin far.
Mariana Nilsson, född Flensburg. Född på Limhamn 1921. Vårdbiträde inom hemtjänsten.
Sten Nilsson. Född 1939 på Limhamn.

Om Sten Nilsson

Gör: Är pensionär sedan nio år tillbaka. Arbetade under många år på SEB i Malmö på olika positioner, sist som stf revisionschef.

Bor: Centrala Malmö.

Familj: Ensamstående.

Intressen: Musik (har årsabonnemang hos Malmö Symfoniorkester), resor, läsa böcker och föra över musik och film från LP-skivor respektive VHS till cd och dvd.

Gå till toppen