Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Propaganda i pratbubblor

Fredrik Strömberg har skrivit en bok om allt från kommunistiska manifest till Bamses brandskola.

Malmö. Det ligger en hög med tecknad propaganda på bordet i Fredrik Strömbergs biblio­tek i Malmö. Han är ordförande i Seriefrämjandet och har gett ut flera böcker om serier. Sedan förra sommaren har han på uppdrag av sitt brittiska förlag arbetat med att kartlägga propagandistiska budskap i serierna.
Manuset, skrivet på engelska, postades förra månaden och just nu pågår diskussioner om hur omslaget ska se ut.
Fredrik Strömberg lägger fram två serier som konkurrerar om omslagsplatsen på hans bok. Den ena är den antikommunistiska ”Is this tomorrow”, med en amerikansk flagga omgiven av aggressiva lågor på framsidan. Den andra, som är Fredrik Strömbergs favorit, är kristna ”Hansi – The girl who loved the Swastika”.
Serien bygger på en sann historia och handlar om en kvinna som förförs av nazismen för att sedan komma på andra tankar tack vare kristendomen.
– Till slut finner hon The Holy Bible, emigrerar till USA och startar en ­väckelserörelse där, säger ­Fredrik Strömberg och bläddrar i tidningen från 1970-talet, tecknad av Allan Hartley som också arbetade med den populära serien Acke.
Religiös och politisk propaganda har varit det enklaste och mest tacksamma att spåra. Exemplen är många.
– Det här är utgivet av en rabiat kristen amerikan, säger Fredrik Strömberg och visar små enkla pamflettliknande häften. Det sägs att de sålts i mer 100 miljoner exemplar på 80 olika språk. Idiotgrejer! Det är skrämmande läsning, jag lovar.
Men det finns också mer oskylda exempel. Som Bamses brandskola, som går ut på att få barnen att känna respekt för elden.
– Propaganda behöver inte vara något som jag tycker är dumt, säger Fredrik Strömberg och fortsätter:
– Det finns till exempel en trend bland dagens serieskapare att teckna utifrån ett feministiskt perspektiv, framför allt här i Malmö. Den tydligaste och kanske mest framgångsrika propagandamakaren där är Liv Strömquist. Hon sticker inte under stol med det hon gör, och hon gör det också väldigt bra.
Är serier ett effektivt medium för propaganda?
– Det är oerhört effektivt om man vill nå ut och ­övertyga. Men det är väldigt få som jobbar med reklam och samhällsinformation som har förstått det.

Tre exempel på propaganda i serier enligt Fredrik Strömberg

1) Bamse
Idéerna som förmedlas i Bamse är inte högerradikala direkt. Men jag skulle inte säga att Bamse är kommunistisk propaganda. Men om det finns socialdemokratiska tankar i Bamseserierna? Ja.
2) Fantomen
Fantomen är mycket problematisk. Den skapades under 1930-talet i kolonial anda. Vit man flyter iland och ikläder sig rollen som domare och jury för de stackars små infödingarna. Det är kolonial propaganda. Det är idéer som man i dag inte vill förmedla, men samtidigt är det de premisserna som serien grundar sig på.
3) Snobben
Snobben har, tycker jag, en ganska tydlig kristen bas. Skaparen Charles M Schulz var aktiv i en kristen församling. Men propagandan i Snobben är ganska mjuk och snäll och inte in your face.
Gå till toppen