Kultur & Nöjen

Bananjätte stämmer Malmöfilmare

Bananföretaget Dole stämmer regissören Fredrik Gertten.

Filmaren Fredrik Gertten stäms av multinationella bananföretaget Dole. Gerttens film "Bananas!" är förtal, anser företaget, som nu vill förbjuda filmen och lägga munkavle på Gertten.
Natten till torsdagen, svensk tid, valde företaget Dole att stämma Malmöfilmaren Fredrik Gertten, producenten Margarete Jangård och Malmöföretaget WG Film för förtal.
Den multinationella fruktjätten kräver i en över 50 sidor lång ansökan med bilagor, som nu lämnats in till domstol i Los Angeles, att Gerttens film "Bananas!" i framtiden förbjuds från att visas från allmänheten.
– Man blir så trött. Det här inte något man önskar sig till semestern direkt. Argumenten är i princip desamma som tidigare. Men jag har med mitt svenska förnuft ändå trott att det är helt orimligt att stämma någon för en film, säger Fredrik Gertten.
Förutom att förbjuda filmen kräver Dole även att trailern, filmens hemsida, samt pr-material stoppas.
Dole vill också att amerikansk domstol förbjuder Fredrik Gertten och Margarete Jangård från att ge intervjuer om filmen.
– De vill lägga total munkavle på mig. Det här för tankarna till andra tider och andra länder. Sedan får du själv dra paralleller, säger Fredrik Gertten.
Konflikten med Dole, som inleddes när företaget försökte stoppa "Bananans!" från att tävla i Los Angeles filmfestival tidigare i sommar, har hittills kostat Fredrik Gertten och WG Film över 200 000 kronor.
– Det är en enorm ansträngning för oss och vi måste börja vädja om stöd, säger Fredrik Gertten.
Hur går ni vidare nu?
– Nu går vår amerikanska försäkring loss, vilket betyder att vi får tillgång till ett försvar. Vi håller på att sätta ihop det teamet just nu tillsammans med vår amerikanska advokat.
Vare sig Fredrik Gerttens advokat eller representanter från Dole fanns sent i går eftermiddag, svensk tid, tillgängliga för kommentarer.
I ett pressmeddelande säger dock Gerttens advokat, Richard J. Lee, att han anser att stämningsansökan saknar grund.
– Det här är den senaste i raden av avskräckande trakasserier från ett multinationellt företag riktad rakt mot en liten, oberoende film och dess upphovsmän, säger han.

Bananas!

"Bananas!" skildrar advokaten Juan Dominguez och hans strid mot Dole . Bolaget anklagas för att medvetet ha använt giftiga och olagliga bekämpningsmedel, vilket skadade nicaraguanska plantagearbetare. Men sedan filmen blev klar har rättsfallet tagit en vändning. Efter anklagelser om att advokaten Juan Dominguez använt falska vittnesmål har åtalen lagts ner.
Dole såg trailern, kallade filmen en bluff och hotade med att stämma filmfestivalen. Festivalledningen visade filmen, men lät den inte tävla.
Advokaten Juan Dominguez har i sin tur anmält domaren för jäv.
Gå till toppen