Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Scientologerna angriper psykiatrin

Scientologernas skräckutställning om psykiatrin har landat i Malmö. Där pekas psykiatriker ut som ansvariga för Förintelsen, apartheid, Ku Klux Klan, folkmord på Balkan och skolmassakrer. – Som psykiatriker blir man beklämd när de säger att psykiatrin ingår i en världskonspiration, säger Herman Holm.

Det är drabbande bilder som möter besökare i Börshuset: högar med nakna lik, medeltida tortyrmetoder, sovjetiska mentalsjukhus, skottskadade ungdomar. På färgstarka informationspaneler och rullande videofilmer målas psykiatriker ut som skyldiga till fruktansvärda övergrepp mot mänskligheten. Utställningen drar en rak linje från åderlåtning, folkmord och massterilisering till dagens psykiatri, som anklagas för att förstöra patienter genom att tvinga i dem starka, personlighetsförändrande droger.
Sydsvenskan tog med sig psykiatrikern Herman Holm, som i fem år var chef för Malmöpsykiatrin och numera arbetar med att kartlägga den psykiatriska heldygnsvården i Sverige.
– Psykiatri har en mörk historia. Precis som många andra vetenskaper. Kirurgi och medicin har också haft behandlingsmetoder som inte hållit måttet, och i en del fall varit dödliga, säger Herman Holm.
Utställningen säger ingenting om de tusentals psykiatriker som slogs mot Sovjetunionens sätt att använda mentalsjukhus som bestraffningsmetod för dissidenter. Eller de psykiatriker som på vetenskapliga grunder dömde ut lobotomering som behandlingsmetod. Eller att psykiatri är en del av den medicinska vetenskapen, där metoderna hela tiden granskas.
– Jag blir berörd och störd över att deras bild är så otroligt svartvit.
– Jag har en kritisk hållning mot läkemedelsindustrin och många mediciner. Men jag har också en kritisk hållning till scientologerna. Och deras egen terapimetod är inte vetenskapligt utvärderad, säger Herman Holm.
Utställningen är en del av Scientologikyrkans storsatsning i Malmöregionen. Under våren har kyrkan haft en stor informationskampanj på gator och torg i Malmö, Lund och Burlöv. De har också slagit upp portarna till sin nya mönsterkyrka – sockerbrukets gamla kontor i Arlöv, som scientologerna köpt för 50 miljoner kronor. Scientologikyrkans informationsansvarige i Skåne, Stig Andersson, var med och ledde torsdagens invigning av ”Psykiatri – dödens industri?” inför ett dussintal personer. Men utställningens internationella turné sköts av kyrkans frontorganisation Kommittén för mänskliga rättigheter (KMR).
Det enda moderna, svenska exemplet som nämns i utställningen är den kontroversielle dampforskaren Christopher Gillberg, som står namngiven under rubriken ”modern rashygien”, bredvid de ansvariga för folkmorden på Balkan.
– I Nazityskland var psykiatrin en del av ett maktsystem som förtryckte dem som inte var önskade eller underkastade sig systemet. Om psykiatrin kan utveckla sig så hemskt i andra system kan det hända i Sverige också, säger Torsten Hjelmar, som jobbar med utställningen åt KMR.
KMR:s trepunktsprogram är att de vill avskaffa tvångsvården, ha mer terapi istället för piller och avskaffa mediciner med svåra biverkningar.
– Vi vill att tvångsvården ska väck från psykiatrin. Då ger vi patienterna en reell möjlighet att välja den behandling de vill ha, säger Torsten Hjelmar.
Gå till toppen