Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Tjuvar stjäl bildelar som ingen vill köpa

En våg av stölder förbryllar Malmös bilmekaniker. Det handlar om bromsstyrenheter i BMW-bilar.

I slutet av juni berättade Sydsvenskan om Madelene Eriksson, en BMW-ägare som drabbats av flera stölder och skadegörelser inne på Europarks parkeringshus vid Värnhem.
Bland annat stals bilens bromsstyr-enhet – en liten låda under motorhuven som styr bilens alla bromsar. Utan dosan fungerar inte bromsarna, vilket för Madelenes del slutade med att bilen for rakt in i ett metallgaller.
Men Madelenes bil hann knappt komma tillbaka från Förenade bils verkstad på Aspögatan innan det var dags igen. Rutan slogs sönder, motorhuven öppnades, kablar klipptes av och bromsstyrenheten försvann.
Nu står Madelenes bil återigen hos Förenade bil, tillsammans med sex andra BMW-bilar som fått samma lilla låda stulen. Mekanikerna är förbryllade. Från det att verkstaden öppnade 1996 och fram till för ett år sedan fick de inte in en enda bil där bromsstyrenheten stulits. Men nu står alltså sju bilar i kö för att få sin stulna enhet ersatt.
– Det är helt klart något skumt med det här, säger platschefen Robert Johansson.
Det märkligaste är inte att någon plötsligt bestämt sig för att stjäla en viss bildel. Det händer hela tiden, berättar Robert Johansson. Ibland kommer en stöldvåg av strålkastare och lite senare byter tjuvarna till stötfångare. Nej, det konstiga är att det inte finns någon marknad för tjuvarna att sälja sitt stöldgods, menar Robert Johansson.
– Den här modellen av bromsstyrenheter går i princip aldrig sönder. De enda gångerna vi byter ut den är när den blivit stulen.
Så vem är det som stjäl dem? Och varför? Bromsstyrenheterna som de drabbade bilägarna köper av Förenade bil är begagnade, inhandlade från en lokal skrothandlare. En möjlighet är alltså att bilägarna i slutändan köper tillbaka sina egna bildelar. Men Robert Johansson är helt säker på att skothandlaren inte säljer stöldgods. Han tror snarare att ligan bakom stölderna har sin uppdragsgivare långt utanför Sveriges gränser.
– Om de stals för att säljas i Sverige så hade man hittat dem på Blocket, där hamnar mer eller mindre alla bildelar som stjäls. Men jag har inte hittat en enda där.
Malmöpolisen har ingen kännedom alls om den mystiska stöldvågen.
– Jag har inte hört någonting alls om detta, men vi ska naturligtvis titta på det, säger Stefan Lindbäck vid spaningsroteln.
Gå till toppen