Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sju sorters kaffe

Vilken sorts kaffedrickare är du? Följ med på en fikaresa genom Sommarskåne.

Exklusivt
Exempel: Lilla Kafferosteriet, Malmö.
Drucket: En kopp bryggkaffe för 27 kronor (inkl påtår).
Replik: ”Hur vore det med en droppe burundiskt så här dags på dagen?” Nja, egentligen passar nog filterkaffet från Costa Rica bättre på morgonen, det är lite mjukare, nästan som choklad, får du veta. Kaffet från Burundi är kryddigare och nötigare.
På hörnet av Kalendegatan och Baltzarsgatan importerar man sitt eget kaffe, rostar det och serverar. Här käkar unga urbana finsmakare frukost och sörplar i sig dagens första kopp.
Du beställer en balja burundiskt filterkaffe, ditt magklena sällskap väljer en cortado (spanska för kaffedryck bestående av hälften espresso, hälften mjölk) som görs på husets egen blandning.
Vad är husets egen blandning? undrar du och smakar lite. En del från Brasilien, en del från Guatemala …
Du smackar eftertänksamt och väntar på fortsättningen.
… och lite från Panama.
Precis. Det var väl det du tänkte.
I farten
Exempel: Seven-eleven ­ i centrala Malmö.
Drucket: En stor latte för 22 kronor.
Replik: ”Mötet börjar om sju minuter, hinner jag kolla mejlen först?”
Tjejen i butiken var snabb med latten och du langade kvickt fram jämna pengar, men kön bakom dig stampade ändå otåligt: han som ville ha en dosa generalsnus men fort, hon med smoothien och bananen och så den dubbla espresson sist. Spring spring nu! Oj, det var tur att den vita mercan hann bromsa. När börjar mötet sa du? Tror du verkligen att du kan läsa in de där siffrorna samtidigt som du springer och dricker kaffe? Låt se: 75 procent mjölk och 25 procent kaffe gör en latte. Kaffe/mjölk är en kombination som 60 procent av svenska kaffedrickare använder. Därmed förbrukar de 27 procent av all dryckesmjölk som produceras i landet. Eller var det 25? Bäst att se efter.
Aj! Nu skållade du dig bestämt på tummen.
På maten
Exempel: Brösarps Gästis.
Drucket: Bryggkaffe utan extra kostnad.
Replik: ”Ingår kaffe? Då kan vi väl ta en kopp.”
Du kom inte hit för kaffet, utan för den hemlagade skånska äggakagan eller dagens helstekta kotlettrad med potatis och sås. Men nu är du mätt och för att inte bli däst går du fram till skänken där kannan står på sin värmeplatta och väntar full med kaffe – inte för starkt, inte för svagt, inte för varmt, inte för kallt, inte särskilt någonting alls egentligen.
Att dricka kaffe på maten är en rutin (”handling som periodiskt i varje liknande fall utföres mer eller mindre vanemässigt eller mekaniskt” förklarar ordboken). Men dropparna sätter fart på matspjälkningen, säger de som vet.
Nej för all del, vi behöver inte prata om dina inresekretoriska kroppsfunktioner.
Får vi be om notan tack.
På väg
Exempel: Ekerödsrasten vid E 22.
Drucket: En mugg kaffe för 18 kronor.
Replik: ”Jävlar, där är traktorn som jag körde om i Rolsberga.”
Vägkrogen hittade du till höger om vägen, kaffet i en halvfull glaskanna till vänster om kassan.
Experter påpekar gärna att det är skillnad på kaffe och kaffe, och att vattnets karaktär är avgörande för det bryggda resultatet, men strunt samma. Nu är det koffein som gäller.
Trimetylxantin är en centralstimulerande drog. De hundra milligram av ämnet som finns i din mugg kommer väl till pass för du satt nästan och somnade där ute i bilkön nyss.
Men efter ett par djupa klunkar, ett besök på vägkrogens toalett och en bensträckare runt rastplatsen är du i fin form för nya mil.
Tradition
Exempel: Kaffestugan Alunbruket, Christinehof.
Drucket: Kanna kaffe med wienerbulle för 48 kronor.
Replik: ”Är inte karmstolen bättre för din rygg Lennart? Sluta upp med det där Matilda!”
Ur den trivsamma längan stiger en gladlynt flicka bärande en bricka med koppar, kanna och kakfat – mer perfekt än så kan livet inte bli. En utflykt till det skånska sommarkaffet.
Halmtaken och korsvirket manar till gammaldags ro. Kullerstenen dämpar farten antingen du anländer med barnvagn eller rullator. Detta är en plats där fyra släktled kokat kaffe och där generationerna fortfarande möts över nybryggt och hembakat.
Morfar och ungarna, svärmor och bebisen. Ska du dricka dina 3,9 dagliga koppar kaffe i ett svep kanske detta är platsen.
Nostalgi
Exempel: Frk. Östergrens Café, Hammenhög.
Drucket: En espresso för 20 kronor.
Replik: ”Titta, de har Fickjournalen från 1958! ”
Unga Frk. Östergren slår in pinfärska kanelbullar i brunt omslagspapper till en stockholmare, och landar flinkt din becksvarta espresso i mormorskoppen. Här är allt som vi skulle vilja att 1950-talet var.
När alla ungdomar var klämmiga och hängde på kondis och läste Fickjournalen.
Du läser reportaget om Sveriges läckraste ungdomsreporter. ”Arne är en snygg snubbe på 27 vårar”, står det. Arne Weise.
På toa ligger kåsören Kar de Mummas ”Två år i varje klass” kvar från tiden när busbojkarna var snälla. Utanför växer kön. Men enligt modern forskning är kaffe inte alls särskilt vätskedrivande.
Medan du väntar
Exempel: Eksandhs järnhandel, Lund.
Drucket: En mugg kaffe från automat. Gratis.
Replik: ”Klart vi hinner, det är fem nummer före.”
Det finns inget som heter gratis, vet du väl? Kaffet som strilar ner i pappmuggen får du för att hålla dig lugn medan du väntar på din tur. I butiken eller verkstaden eller vårdcentralen eller byggvaruhuset. Detta är lågstatuskaffe. Både finsmakaren och traditionalisten i dig rynkar på näsan. Helt omotiverat. Något mer nybryggt än detta får du leta efter.
En hyfsat billig butiksmaskin kanske brygger hundrasextio koppar i timmen, men automatsvängens värstingar fyller din mugg på mindre än tre sekunder.
Och vem vet? Kanske hjälper de brunsvarta dropparna dig att komma på vad mer du skulle köpa.
Gå till toppen