Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ribban öppnade igen

Nya soldäck, gemensam ångbastu och matsäcksförbud.

Ribersborgs kallbadhus har fått nya pålar, däck och räcken.Bild: Foto: Anna Bank
MALMÖ. Ribersborgs kallbadhus återinvigdes efter ett halvår av renoveringar. Bland nyheterna fanns 490 stadiga pålar av ek, skinande soldäck, gemensam bastu och förbud mot medhavd mat och dryck.
Kön av badare ringlade sig lång redan innan kassorna öppnade. Nyfikna besökare konstaterade glatt att priserna var oförändrade.
Kvart i elva på måndagsförmiddagen klipptes det blågula bandet. Den nya arrendatorn Henrik Klamborn, Hejakjo AB, såg stolt ut.
– Det känns vansinnigt kul! Förväntningar? Själv har jag inte så många, men jag vet att Malmöborna har många förväntningar på oss.
Veteranerna Barbro Aastad och Marianne Klimm var allra först i vattnet. Efter ett svalkande premiärdopp blev det dags att syna nyheterna.
Marianne Klimm har badat på Kallis sedan 40-talet. Barbro Aastad i snart sex år. Förra sommaren såg de en kvinna trilla när en av pålarna gav vika.
– Det behövdes onekligen en uppfräschning, säger Barbro Aastad.
De pratar lyriskt om fräscha soldäck och nya räcken. Men det tar inte många sekunder innan de upptäcker att ljugarbänkarna inte står där de ska.
– Här delar vi med oss av livets trevligheter och otrevligheter. Det här är den bästa platsen på jorden, säger Marianne Klimm, efter att de två träbänkarna kånkats på plats.
En efter en kommer kvinnorna in, kastar kläderna och breder ut sina handdukar. Stammisarna sitter på ljugarbänken. Välkommen hem igen!, säger de och kramar om varandra.
Det stora samtalsämnet bland badarna var förbudet mot medhavd mat. Anledningen är att Hekajo AB har fått tillstånd att servera alkohol, både i restaurangen och på badbryggorna. De kommer även servera mat till badande gäster.
– Det är inte klokt. Matsäcken är viktig. Alla har inte råd att köpa mat i restaurangen, säger en badare.
Linnéa Banke stämmer in.
– Jaha, då kan man ta och döpa om sig till Linneá Panke, skämtar hon.
Men hon har inte lust att vara sur idag, säger hon. Inte när favoritstället öppnat efter ett längtans halvår. Stället där det är strunt samma hur man ser ut. Att kroppen inte är vad den en gång var.
– Ja, man kan ju inte kalla sig Linnéa Slanke, säger hon och kvittrar av skratt.
Nyheten att ångbastun mellan herr- och damavdelningen numera är en gemensam bastu togs emot med blandade känslor.
Marianne Klimm tycker det är en dålig idé att basta tillsammans.
– Det är ju så skönt att slippa karlarna här.
Men hon får snabbt mothugg.
– Det är bra att alternativet finns. Till exempel för ensamstående föräldrar som har både söner och döttrar, säger Barbro Aastad.
Yvonne Gustafsson, avdelningschef på fritidsförvaltningen, pekar på att det fungerat utmärkt under renoveringstiden då stammisarna delat bastu på handikappbadet.
– Nakenhet i sig är ju inget konstigt. Men vi har till exempel tagit bort kondomautomaten som fanns inne på herrarnas omklädningsrum. Den skickade fel signaler.
Gå till toppen