Lund

Migrationsverket svartlistar Lundajurist

Asyljuristen Hans-Ola Mårtensson svartlistas av Migrationsverket sedan Sydsvenskan avslöjat hans rasistiska blogg.

LUND. Lundajuristen Hans-Ola Mårtensson har i nästan tio år företrätt asylsökande. Samtidigt har han drivit en blogg där han framfört främlingsfientliga åsikter. Han har bland annat skrivit att Islam är en psykosocial sjukdom att "neger luktar illa" och att "homosexuella är äckliga". Det var efter att Sydsvenskan i slutet av juni avslöjade hans främlingsfientliga åsikter som Migrationsverket prövade Hans-Ola Mårtenssons lämplighet som offentligt biträde åt asylsökande.
Hans-Ola Mårtensson har via mejl till Migrationsverket framfört att han blivit felciterad. Något som han menar är typiskt för Sydsvenskan och de andra tidningarna i Bonnierkoncernen. Han skriver även att han skiljer på sin yrkesutövning och vad han tänker privat.
Migrationsverkets beslut innebär att Hans-Ola Mårtensson skrivs upp på den förteckning över jurister som inte anses lämpliga som offentliga biträden. Verkets "svarta lista" upptar sammanlagt 16 namn.
– Vi använder oss av säkert 1000 biträden varje år så procentuellt sett är det inga mängder, säger Louise Utter som är informatör på Migrationsverket.

Svarta listan:

Bertil Aronsson
Tos Ekrem
Tryggve Emstedt
Helena Falknäs
Dennis Harding
Lars-Ola Hull
Lennart Jonsson
Håkan Lundström
Hans- Ola Mårtensson
Minna Okano
Maria Onaca
Michael Rapp
Björn Schultz
Claes Strömvall
Ulf Svalling
Gå till toppen