Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Memorial stänger i Tjetjenien

Människorättsrörelsen Memorial har beslutat stänga sitt kontor i Tjetjenien, meddelar rörelsen i Moskva. I går hotade Tjetjeniens president att stämma rörelsens ledare Oleg Orlov för att ha utpekat honom som mördare.

MOSKVA. Den ryska människorättsrörelsen Memorial har beslutat stänga sitt kontor i Tjetjenien.
Dagen innan hotade Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov stämma rörelsens ledare Oleg Orlov för att ha anklagat honom för att ligga bakom mordet på Memorials Natalja Estemirova.
Den motivering som Memorial gav för stängningen var mordet på den 50-åriga människorättsförkämpen.
– Det har visat att det är förenat med livsfara att arbeta i Tjetjenien och vi kan inte riskera våra kollegers liv även om de är redo att fortsätta arbeta, sade Aleksandr Tjerkasov från Memorial på lördagen i Moskva.
Han sade inte om eller när kontoret ska öppnas igen.
Kidnappad
Estemirova överfölls när hon kom ut ur sitt hus i Tjetjeniens huvudstad Groznyj i onsdags morse. Flera civilklädda män tvingade in henne i en vit Zjigouli. Hon skrek att hon höll på att bli kidnappad. Bara några timmar senare hittades hon död med skott i huvudet och bröstet i en by nära Nazran i grannrepubliken Ingusjien.
Memorials ledare Oleg Orlov anklagade snabbt Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov för mordet.
– Jag vet, jag är säker på vem som är skyldig till mordet på Natalja Estemirova. Vi känner honom alla: hans namn är Ramzan Kadyrov.
– Vi vet inte om han utfärdade ordern själv eller om hans nära medarbetare gjorde det för att behaga sin chef, tillade han.
Kritiserad ledare
Den tjetjenske presidenten har ofta kritiserats av människorättsorganisationer och oppositionella för sitt brutala styre. Trots kritiken har han haft fortsatt stöd av Moskva, mycket tack vare att Kadyrov och hans hårdföra trupper anses vara de enda som kan kontrollera den osäkra delrepubliken.
Kadyrov ringde i fredags själv upp Orlov.
”Du är ingen åklagare eller domare, därför är inte dina anklagelser etiska – för att säga det lindrigt – och du förolämpar mig. Du behöver tänka på mina rättigheter innan du förklarar för alla att jag är skyldig”, sade Kadyrov enligt en utskrift av samtalet på hans webbplats.
Han tillade att han skulle stämma Orlov, och hans advokat bekräftade senare att han skulle lämna in en stämningsansökan för ärekränkning för att värna om ”den tjetjenska presidentens heder”.

Gå till toppen