Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Resor

Flygresenärer kan krävas på läkarintyg

Flygresenärer som flyger till Storbritannien kan avkrävas läkarintyg innan de får resa. Flygbolagen British Airways och Virgin Atlantic har vidtagit nya åtgärder för att stoppa spridningen av svininfluensan.

Bild: Foto: AP
Storbritannien är det land i Europa som drabbats hårdast av den nya influnensan. Myndigheterna uppskattar att 55 000 personer insjuknade, enbart i förra veckan.
Flygresenärer som har feber, snuva, hosta eller ser allmänt sjuka ut kan avkrävas på ett sjukintyg, rapporterar SR Ekot.
Från flygbolagets sida betonar man att man mest ger råd och kan utföra hälsokontroller.
– Vi stoppar inga resenärer, säger Anthony Cane, presstalesman på British Aiways till SR Ekot.
På andra håll i världen utförs liknande kontroller av flygresenärer. För resenärer som flyger in till Kina väntar en kontroll av feber och liknande symtom innan de får lämna planet. De som har feber förs till ett sjukhus där läkare tar ytterligare prover som får avgöra om passagerarna sätts i karantän - eller släpps in landet.
Just nu sitter över 100 brittiska lärare och elever i karantän i Peking på grund av svininfluensan. Vad som ska hända med dem – och när de får komma hem till Storbritannien, är fortfarande osäkert, rapporterar SR Ekot.
Läs alla artiklar om: Svininfluensan
Gå till toppen