Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Costa Rica toppar lyckliga listan

Det goda livet finns i Costa Rica. Det visar Happy Planet Index. Sverige hamnar på plats 53 på den senaste lyckolistan.

Bild: Foto: AP
Med Happy Planet Index, HPI, utmanar den brittiska tankesmedjan New Economics Foundation begreppet bnp. Istället för att mäta ekonomiska värden mäter HPI ekologisk effektivitet – hur stor del av jordens resurser som ett land använder och hur lyckliga deras invånare är som ett resultat av det.
Grunden för Happy Planet Index är att de flesta människor vill leva ett långt och meningsfullt liv. Det land som bäst låter sina invånare göra det utan att hindra människor i andra länder att göra detsamma eller påverka deras framtid negativt hamnar högt upp på listan.
HPI tar hänsyn till invånarnas tillfredsställelse med livet, den förväntade livslängden och den miljöpåverkan som respektive land står för.
Tillfredsställelsen med livet har kartlagts genom enkätundersökningar.
Åtta latinamerikanska länder finns på topp tio, tillsammans med Vietnam. Ländernas miljöpåverkan är liten och invånarna är nöjda med livet. Västvärlden hamnar längre ner på listan eftersom ländernas miljöpåverkan återspeglar konsumtionsnivån. Första västland är Nederländerna på 43:e plats.
HPI har kritiseras för att inte ta hänsyn till politisk frihet eller mänskliga rättigheter. På grund av hög förväntad livslängd hamnar Kina högt på listan. I Guatemala och Jamaica är stora delar av befolkningen fattiga och kriminellt våld är vanligt, men ländernas miljöpåverkan är liten.
Första gången indexet räknades fram, 2006, toppade Stillahavsön Vanuatu listan. Sverige låg då på 119:e plats. Årets index omfattar 99 procent av jordens befolkning.
Gå till toppen