Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Fotbollsliv på olika sätt

Hans namn hänger nära ihop med Malmö FF och Bjärred. Numera bor Roy Andersson i Malmö igen och han följer troget sitt gamla lag.

Bild: Arkiv: Lars Brundin 2009
Roy Andersson är MFF-legendaren som med sitt himmelsblå hjärta var med och säkrade finalplatsen i Europacupen 1979.
Några år innan det var han med och säkrade klubbens framtid när han hjälpte till att få två nya himmelsblå hjärtan att slå, sönerna Patrik och Daniel.
– En morbror till mig hade spelat i MFF, så vi var och tittade mycket på laget. Själv spelade jag i Kirseberg, så när MFF hörde av sig 1967 är det klart att det var en pojkdröm som gick i uppfyllelse.
Verkligheten som fotbollsspelare i ett av Sveriges bästa lag såg ganska annorlunda ut på den tiden.
– Vi hade i princip fotbollen som fritidssysselsättning. När jag började i MFF pluggade jag fortfarande och efter det hade jag heltidsjobb på Skånska Cementgjuteriet vid sidan av fotbollen.
– Jag vill inte säga att jag offrade något, men livet styrdes helt av fotbollen. Det främjade inte familjelivet, så därför är det underbart att jag har haft en förstående fru i alla år.
1974 debuterade Roy Andersson i landslaget och 1977, efter första året som heltidsproffs i MFF, belönades han med Guldbollen.
– Det var fantastiska år. Att kunna satsa helhjärtat på fotbollen gjorde mig säkrare som spelare och sen gick det ju otroligt bra för laget.
Så bra att MFF 1979 nådde final i Europacupen där det – utan Roy Andersson på plan – blev förlust mot Nottingham Forest.
– Jag hade spelat halvskadad under en rätt lång tid. Till slut var jag tvungen att operera knäet. Det är klart att det var tufft att vara med i alla matcher utom finalen.
En stor del av lagets framgång tog form redan när den brittiske tränaren Bob Houghton kom till MFF 1974.
– För det första hade vi ett fantastiskt bra lag, sen hade vi ett inövat spelsystem som var otroligt effektivt. Vi var nära några gånger, men det året hade vi också den där extra lilla turen som krävs.
– Det är svårt att jämföra olika årgångar, fast vi var kanske till och med snäppet bättre ett par år tidigare när Bosse Larsson var hel och Krister Kristensson var kvar.
När karriären tog slut 1983 var det aldrig aktuellt att fortsätta jobba vidare inom fotbollen. Istället har Roy Andersson varit Skanska – tidigare Skånska Cementgjuteriet – trogen i 42 år.
– När jag la av hade fotbollen dominerat mitt liv i nästan tjugo år. Jag ville få lite distans till det. På Skans-ka har jag väl haft i princip alla positioner man kan ha. Jag har alltid blivit bra behandlad och trivs fortfarande bra, så jag stannar till pensionen.
Efter 30 år i Bjärred flyttade Roy Andersson och hustrun Solbritt tillbaka till Malmö för nio år sedan.
Av naturliga skäl har han inte kunnat hålla sig ifrån fotbollen helt och hållet. Hans tre söner fastnade tidigt för sporten. Mellanbrorsan Fredrik blev en bra division 3-spelare. Patrik och Daniel nådde ännu högre höjder.
I Bjärred var Roy Andersson under slutet av 1980-talet tränare för Daniels pojklag.
– Det var en fantastisk tid. Men gudarna ska veta att det inte var lätt alla gånger. Man kräver lite mer av sina egna barn. Fast det gick ju bra för honom.
Mästerskapsslutspel och proffsfotboll i några av Europas största ligor. Roy Andersson och hustrun passade på att så ofta som möjligt följa sönerna på plats.
– Vi har fått några fantastiska upplevelser – både kulturellt och fotbollsmässigt. Klart att man saknar det lite grann.
Men att följa sönerna i rampljuset har inte bara varit lätt.
– Patrik var ju ganska skonad, men Daniel har fått mycket stryk. Framför allt i landslaget. Klart att det har varit jobbigt och ibland har man undrat hur han har orkat. Men vi har aldrig tvivlat. Vi vet vad han går för. Dessutom är vi härdade.
– Vi är ju båda från Backarna i Kirseberg, fyller Solbritt i.

Roy Andersson

Yrke: Projektchef på Skanska.
Bor: Västra hamnen, Malmö.
Meriter: Tjugo A-landskamper, vinnare av Guldbollen 1977, fem SM-guld med Malmö FF.
Familj: Hustrun Solbritt, barnen Patrik, Fredrik, Daniel och sju barnbarn.
Intressen: Missar inte gärna en MFF-match. Umgås mycket med barn och barnbarn som är samlade i sydväst­ra Skåne.
Aktuell: Fyller 60 år den 2 augusti.
Firar: Middag med närmsta familjen. Sen blir det lite småfirande med vänner och bekanta allt eftersom.
Gå till toppen