Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bonusfaktans mästare

Han fyller snart pensionär men saktar bara ner i uppförsluten.

Bild: rkiv: Björn Larsson/Scanpix 2008
Björn Hellberg pustar och stönar. Inte för att han snart fyller 65 år, nej, han skyller flåsandet i luren på Visbys alla uppförsbackar.
När Sydsvenskan ringer upp är han och hustrun Inger på väg längs en brant gata i Visby och har bara elva minuter på sig att hitta rätt till den bokhandel där Björn Hellberg ska signera sin senaste bok, tennisdeckaren ”Den vita döden”.
– Äsch, det löser sig, jag hinner prata, säger han.
I rask takt avverkar han städerna som han bott i. Korta perioder i Borås, Halmstad och sedan Laholm förstås.
– Laholm är min egen stad, som jag alltid omhuldat. Jag har bott här sedan jag var liten grabb, vi bor faktiskt i mitt gamla barndomshem.
Som den profet han är i hemstaden har han fått en gata uppkallad efter sig. Under vinter-OS i Albertvillle 1992 skötte Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg OS-bevakningen i tv. De svenska medaljerna uteblev medan Norge kammade hem segrar på löpande band. Hellberg och Oldsberg vägrade misströsta, istället gladdes de åt de norska framgångarna och blev därför snabbt populära i grannlandet.
I sluttampen av OS bjöds de in till norsk tv och hyllades på Karl Johan. Det hela slutade skämtsamt med ett norskt medborgarskap, komplett med pass och norskt namn, Hellbakken. Väl hemma i Laholm igen fick han frågan: Tänker du lämna Sverige nu? Hellberg kontrade: Nej, inte om jag får en staty eller en gata uppkallad efter mig.
– Kommunstyrelsen snabb-inkallades och tog beslut. Nu heter en ny gata vid idrottsplatsen Hellbakken, förklarar Inger Hellberg, som tillfälligt fått ta över luren.
De är gifta sedan 1979. Förlovningen ägde rum samma år, på klassisk tennismark.
– Vi förlovade oss på en pub i Wimbledon under en middle Sunday [vilodag under turneringen, reds anm], berättar Björn Hellberg och kan inte låta bli att briljera med lite bonusfakta: vilodagen har tvingats bli speldag tre gånger i Wimbledons historia, på grund av regn de andra dagarna.
Men parets vägar korsades långt tidigare. 1965 reste Björn Hellberg till Au-stralien under ett och ett halvt år för att arbeta som frilansjournalist. Han hade inte råd med en flygbiljett, resan företogs med båt. Det tog 42 dagar.
– Jag använde tiden för att jobba, satt och skrev artiklar. Jobben i Australien handlade om allt från tennis till hajfaror, emigrant-öden och opalsökare.
Under tiden han befann sig i Australien arbetade den blivande frun som lokalreporter på Laholms tidning. En dag fick hon i uppdrag av chefen att posta en bunt tidningar till Björn Hellberg på andra sidan jordklotet.
– Jag visste vem han var, men hade aldrig träffat honom, berättar hon.
Först flera år senare, när de båda var arbetskamrater på samma tidning, växte kärleken fram. Det blev lite komplicerat i början eftersom båda var gifta och hade barn på varsitt håll. ”Det blev en hel del uppståndelse” som Inger Hellberg uttrycker det. Men det är historia nu.
Hon beskriver maken som något av en dubbelnatur. Blyg i ena stunden, för att vara sprudlande och utåtriktad i nästa. Det där med blygseln kan vara svårt att tro. Men jo, Inger Hellberg intygar.
– Flera gånger har han fått frågan om han inte borde skriva ned alla minnen och historier i sina memoarer. Fast det drar han sig för. Jag har föreslagit att jag kan skriva dem istället.
Våndan att skriva memoarerna kan knappast bero på skrivkramp. 25 böcker om tennis och 24 deckare och andra genrer har det blivit under årens lopp.
– I min senaste, ”Den vita döden”, kombinerar jag tennisen och deckaren. Det har jag aldrig gjort förr. Karaktären Sten Wall har fått ta time-out. Vi får väl se om han kommer tilllbaka.
Går du upp tidigt?
– Nej inte särskilt. Men jag är flitig när jag jobbar. Och jag har haft snälla barn.
Tennisen är ständigt närvarande i Björn Hellbergs liv och ofta benämns han tennis-orakel på grund av sin expertkunskap. Den här sommaren har han hunnit med både Wimbledon och Båstad. Han var själv en hygglig tennisspelare en gång i tiden och har ett eget rekord i Laholm med 312 matcher i klubben. Under vistelsen i Australien 1965 mötte han Tim Phillips i en match. Tim Phillips är numera ordförande för All England Club, som arrangerar Wimbledonmästerskapen.
– Phillips vann med 6-2, 6-1, 6-0.
Inte sällan har Björn Hellberg lyckats flika in tenniskunskaperna som domare i På Spåret. Men när programmet återuppstår har han och Oldsberg fått ge plats för Kristian Luuk och Fredrik Lindström.
När får vi se dig i tv-rutan igen?
– Den 1 september sänds ett minnesprogram med det bästa från På Spåret. Det ska bli väldigt kul.
Och sedan?
– Ingvar har lite idéer. Vi får se vad det blir.

Björn Hellberg

Aktuell: Fyller 65 år den 4 augusti.
Familj: Hustru Inger och sju barn, varav två gemensamma.
Firar: Genom att åka till Åland med pensionärsrabatt. Ska fira med en god middag i Mariehamn tillsammans med hustrun.
Bor: I villa i Laholm, samma hus som han växte upp i.
Gör: Skriver böcker, medverkar i tv , är just nu på boksigneringsturné i Sverige med tennisdeckaren ”Den vita döden” som kom ut i juni.
Om att Kristian Luuk och Fredrik Lindström tar över i På Spåret: Spännande, det är kul att programmet lever vidare.
Sommarplaner: Fortsätta turnera runt i Sverige.
Gå till toppen