Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

"Judar och israeler blandas samman"

Två minoritetsgrupper med gemensamma intressen i flera frågor. Samtidigt splittrar krisen i Mellanöstern svenska judar och muslimer. Detta blev extra tydligt under Gazakriget och Davis Cup-matchen i Malmö.
– Konflikten hänger som en skugga över allting, säger tjugoåriga Victoria Waniewicz från Lund.

Victoria Waniewicz säger att hon respekterar alla dödsoffer, men att händelserna i Mellanöstern aldrig kan rättfärdiga antisemitismen i Sverige. ”Alla har vi kommit hit av en anledning och vi bör respektera varandra."Bild: Foto: Anna Wahlgren
På tavlan ringar tjugoåriga Victoria Waniewicz in namnen Isaak och Rozalia med en svart tuschpenna. Det är hennes farfar och farmor. Hon drar pilarna till bokstäverna S, P, M som hon kryssar över. De står för syskon, pappa, mamma.
– De flesta i min familj blev mördade i Förintelsen, säger hon till eleverna från Polhemskolans idrottsklass 3B, som denna dag kommit till Kulturen i Lund.
Den här artikeln handlar egentligen om antisemitism i dagens Skåne. Om skändningar av synagogor och begravningsplatser. Och om påståenden från flera judiska företrädare om att en del av den arabiskmuslimska befolkningen i Sverige ligger bakom attackerna.
Men för att förstå rädslan judarna i Sverige känner i dag måste man gå tillbaka i tiden. Till tusentals år av förföljelser som kulminerade med Förintelsen.
Därför ägnar Victoria Waniewicz sin fritid åt att gratis föreläsa för skolelever i Lund.
– Jag har fått stafettpinne från min familj. Jag ska föra det vidare för att historien inte ska upprepas, säger hon till Sydsvenskan när vi träffas på Akademiska föreningen i Lund.
– Men jag lovar att folk som läser det här kommer att säga ”ni har redan glömt det, för titta vad Israel gör”, lägger hon till.
I samband med Israels krig i Gaza i början av året skändades gravar och synagogor och pro-israeliska demonstrationer attackerades.
På en sådan, i början av februari, stod Victoria Waniewicz på en parkbänk på Stortorget insvept i en israelisk flagga.
– Jag vill visa att jag är judinna och att jag har rätt att uttrycka mitt stöd för Israel utan att känna mig hotad, sa hon.
Victoria är inte alls religiös. Hon talar perfekt svenska eftersom hon är född i en by utanför Lund. Men hon vågar inte alltid öppet visa att hon är judinna.
Precis som många skånska judar som intervjuas i tidskriften Judisk Krönika.
Där säger en ung kvinna apropå situationen i Malmö:
”Men det som gör mig mest upprörd och frustrerad är att det hela tiden är vi som ska fly, det är vi som ska gömma oss bakom galler och skottsäkra dörrar. Vi vågar inte gå med kippa på huvudet eller ha en synlig davidsstjärna runt halsen. De [araberna] får göra vad de vill. De äger den här staden.”
Även om Victoria Waniewicz bor i Lund har hon också råkat illa ut på grund av sin davidsstjärna. Hon har ofta den om halsen när hon är ute och klubbar, men folk kommer fram och ger henne blickar, berättar hon.
En sen kväll var hon på väg hem och mittemot henne i bussen satt två killar som pratade arabiska.
– Jag hörde på deras tonläge att de blev upprörda. De pekade på mig och började skrika.
– I dag kommer hoten från vänster och höger och från många araber. Men man kan inte dra alla över en kam. Det var inte alla som sköt raketer mot oss under demonstrationerna i vintras, säger Victoria Waniewicz.
Den ökade rädslan syns inte i polisens statistik – förklaringen är att folk helt enkelt inte anmäler, enligt flera företrädare för judiska organisationer som Sydsvenskan talat med.
– Det märkligaste var på en fest med unga judar i Göteborg. Alla tog automatiskt av sig sina davidsstjärnor och stoppade dem i fickan när vi skulle ut på stan. För att inte provocera. Shit, det här är fel, tänkte jag.
Hennes killkompisar har hamnat i bråk som ibland har lett till knuffar och slagsmål. Själv har hon aldrig varit med om att någon har gett sig på henne fysiskt.
– Den dagen det händer flyttar jag från Sverige.
Enligt henne bidrar den snedvridna rapporteringen om konflikten i medierna, där Israel ofta får merparten av skulden, till att hatet mot judarna ökar även i Sverige.
Alldeles för ofta blandas judar och israeler ihop, anser hon.
– Även om många stödjer Israel betyder det inte att alla gör det. Föräldrarnas bekanta fick genast frågan ”hur kunde ni” när de berättade att de semestrat i Israel. Att jag åker till Turkiet betyder inte att jag stödjer regimen där, säger hon.
Mellanösternkonflikten präglar i högsta grad relationerna mellan människorna även i Sverige.
Victoria Waniewicz säger med eftertryck att hon respekterar alla dödsoffer och förstår att palestinier blir upprörda. Men att det inte rättfärdigar antisemitiska påhopp, attacker mot judarna eller skändningar av församlingslokaler och begravningskapell.
– Vi måste ha säkerhet. Man går inte och bränner kyrkor och moskéer på samma sätt.
Hur ska problemen lösas?
– Grundbulten är att vi bor i Sverige. Alla har vi kommit av en anledning och vi bör respektera varandra. Vi bor inte i Israel, Iran eller på Balkan, säger Victoria Waniewicz.

Bakgrund

• Kriget i Gaza och Davis Cup-matchen mot Israel blev startskottet för en infekterad debatt om antisemitism i Malmö och Skåne.
• Gazakriget inleddes den 27 december 2008 och pågick till den 18 januari 2009.
• Den 2 och 5 januari utsattes judiska församlingslokaler i Helsingborg för brandattentat.
• 13 januari brann det i judiska kapellet i Malmö. Det är andra attentatet på kort tid.
• Runtom om i landet hölls manifestationer mot kriget, men även pro-israelerna demonstrerade.
• En stödmanifestation för Israel 25 januari avbryts för att polisen inte kan garantera säkerheten då raketer och föremål kastas mot deltagarna.
• Den 27 januari drar sig flera personer ur högtidlighållandet av minnesdagen över Förintelsen, bland andra ärkebiskopen K G Hammar, med hänvisning till kriget i Gaza.
• Den 8 februari hålls den andra pro-israeliska demonstrationen i Malmö som genomförs tack vare stora polisstyrkor som spärrar av Stortorget, men även då kastar motdemonstranterna några fyrverkeripjäser.
• Den 7 mars urartar en manifestation mot Davis Cup-matchen mellan Israel och Sverige i stenkastning mot poliser som försöker hindra demonstranterna att storma Baltiska hallen.
• Den 17 mars hålls en hearing, en utfrågning, där judiska församlingen i Malmö frågar kommunpolitiker bland annat: ”Hur ska hot och attentat riktade mot judar i Malmö förhindras?”

Ingen ökning, enligt polis

Sydsvenskan har talat med hatbrottspoliser i Skåne och Stockholm som inte har märkt någon större ökning av anmälningar av brott med antisemitiska förtecken. Men företrädarna för judiska församlingar i de tre största städerna vittnar om en ökning, framförallt i Malmö.

Den antirasistiska tidskriften Expo tog del av de judiska församlingarnas sammanställning över incidenterna som bland annat visar att:
• En judisk butiksägare i Malmö har fått skyltfönstret på sin butik krossat.
• Två medlemmar av Liberala ungdomsförbundet i Borås misshandlades den 10 januari i samband med en solidaritetsdemonstration för Gaza.
• Församlingarna har utsatts för fyra attentat.
Gå till toppen