Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Judar och israeler blandas samman"

Två minoritetsgrupper med gemensamma intressen i flera frågor. Samtidigt splittrar krisen i Mellanöstern svenska judar och muslimer. Detta blev extra tydligt under Gazakriget och Davis Cup-matchen i Malmö.
– Konflikten hänger som en skugga över allting, säger tjugoåriga Victoria Waniewicz från Lund.

Victoria Waniewicz säger att hon respekterar alla dödsoffer, men att händelserna i Mellanöstern aldrig kan rättfärdiga antisemitismen i Sverige. ”Alla har vi kommit hit av en anledning och vi bör respektera varandra."Bild: Foto: Anna Wahlgren
På tavlan ringar tjugoåriga Victoria Waniewicz in namnen Isaak och Rozalia med en svart tuschpenna. Det är hennes farfar och farmor. Hon drar pilarna till bokstäverna S, P, M som hon kryssar över. De står för syskon, pappa, mamma.
– De flesta i min familj blev mördade i Förintelsen, säger hon till eleverna från Polhemskolans idrottsklass 3B, som denna dag kommit till Kulturen i Lund.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen