Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Miljoner ska ge levande landsbygd

35 miljoner kronor satsas för att skapa en levande landsbygd kring Kävlinge, Staffanstorp och Lomma.

Anette Yng, ny verksamhetsledare för storsatsningen Leader Lundaland, får välkomstblommor av ordförande Bo Polsten.Bild: Foto: Anna Wahlgren
OMKRETSEN. – Det handlar om att generera framtidsmöjligheter, säger Anette Yng.
I kommunhuset i Kävlinge står en pärm med ett tjugotal ansökningar om stöd till projekt som syftar till att göra landsbygden mer attraktiv för de boende. Nyligen fick produktionsbolaget Pipedream Production, som just nu visar musikalen ”Det susar i säven” på Spelplatsen i Hög, 75 000 kronor i marknadsföringsstöd under tre år. Ett annat projekt som har fått pengar är Lundaland filharmonisk orkester som vill skapa en ny scen för klassisk musik på landsbygden.
Pengarna kommer från projektet Leader Lundaland som i maj säkrade ett stöd på 35 miljoner kronor för att utveckla landsbygden i fem skånska kommuner. Förutom Kävlinge, Staffanstorp och Lomma ingår Lund och den södra delen av Eslövs kommun i samarbetet.
– Mycket av arbetet handlar om att stärka de nätverk som finns och att konkretisera olika typer av verksamheter så att vi får se färdiga produkter, säger Anette Yng, som installerade sig på sin nya arbetsplats i kommunhuset i Kävlinge i går. Hon är ny verksamhets­ledare för Lundaland.
Målet är att skapa bättre förutsättningar för att ha en fungerande vardag utan­för städerna.
Folkpartisten Bo Polsten, kommunalpolitiker i Staffanstorp och ordförande i Leader Lundaland, har egna erfarenheter från en dränerad landsbygd.
– När man talar om Hjärup är det ofta de goda kommunikationerna och närheten till Malmö och Lund som nämns. Det kan inte vara rätt att tänka så, säger han.
–  När vi flyttade dit 1969 fanns det tre butiker och 600 invånare. I dag finns där en halv butik. Det räcker inte att säga att man vill ha bättre service på landsbygden utan människor måste ta sitt ansvar och stödja de lokala företrädare som finns.
Som landsbygdsbo har verksamhetsledaren Anette Yng ett personligt engagemang i projektet.
– När jag flyttade från Malmö till Vomb var det många som frågade mig vad jag skulle göra där ute på landet. Det krävs nästan att man bor där för att man ska upptäcka vad trakten har att erbjuda, säger hon.
Att konsumera kultur, köpa dagligvaror och arbeta där man bor är en trend som ligger i tiden, menar både Bo Polsten och Anette Yng.
– I dag är det en lyx att kunna köpa lokalproducerade och ekologiskt framtagna varor, säger Anette Yng innan hon packar upp lådorna märkta med projektets logga.

Modell som använts inom EU sedan 1991

Projektet Leader Lundaland genomförs enligt leadermetoden som redan tillämpas i sju andra skånska landsbygsområden. Leader är en metod för samverkan kring landsbygdsutveckling mellan offentlig, privat och ideell sektor som har använts i EU sedan 1991.
Lundaland riktar sig till 81 400 personer som bor på landsbygden i Lunds, Lommas, Staffanstorps och Kävlinge kommuner. Dessutom ingår södra delen av Eslövs kommun.
Förutom stöd till större utvecklingsprojekt erbjuder Leader Lundaland mikrostöd till förstudie- och ungdomsprojekt. Verksamheten finansieras av EU, svenska staten, Sveriges Lantbruksuniversitet och de berörda kommunerna.
Gå till toppen