Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Världskänd inom gastroenterologi

MINNESORD. Professor emeritus Bengt Borgström, 87 år, Falsterbo, har avlidit. Han studera verkligheten på nära håll och trivdes bäst vid laboratoriebänken.

Hans närmaste är hustrun Brita, barnen Per, Mia, Pia och Anna med familjer samt svärdotter Margareta med familj.
Man känner en stor tacksamhet och vördnad vid minnet av Bengt Borgströms insatser både innanför och utanför universitetet. Han var en fantastisk person, som gjorde geniala experiment, blev världskänd inom området gastroenterologi, men bibehöll en ödmjuk hållning trots sin storhet.
Bengt Borgström utnämndes till professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet år 1960, och verkade där fram till 2000-talet. Bengt Borgström blev tidigt intresserad av ämnet gastroenterologi och de kemiska processer som låg bakom nedbrytningen av födan i tarmen. Bengt Borgström gjorde flera stora genombrott. Han var den förste som beskrev digestionen i tarmen hos människa och lokaliserade var denna process ägde rum. Han identifierade och karaktäriserade de enzymer som deltar i fettspjälkningen, beskrev hur finfördelningen av fettet sker i tarmen med hjälp av gallsalter och gjorde en modell för hur fettsyror absorberas av tarmcellen i form av miceller innehållande monoglycerider. 1979 belönades Bengt Borgström med Beaumonts stora pris i Gastroenterologi för sina grundläggande arbeten.
Förutom sin forskningsintensiva verksamhet drev Bengt Borgström fram Institutionen för medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet, där den blev en av de starkaste institutionerna inom den medicinska fakulteten. Bengt Borgström var även dekanus för medicinska fakulteten samt prorektor för Lunds universitet. Bengt Borgström var en välorganiserad och effektiv administratör som ingav respekt utan åthävor.
Att arbeta med Bengt Borgström var en sann vetenskaplig upptäcktsfärd. Han hade en genuin känsla för fysiologi och hade hypoteser om hur kroppens processer skulle fungera. När experimenten inte blev exakt som han tänkt sig brukade han säga: The Lord is trying to tell us something. Han anpassade sig snabbt och formulerade om sina teorier. Bengt Borgström arbetade nästan hela sitt yrkesverksamma liv vid laboratoriebänken iklädd vit rock. Han trivdes med en pipett i handen och ville studera verkligheten på nära håll. Han spred en verklig arbetsglädje omkring sig och inspirerade till själva forskningen. Det tycktes en oändlig tid innan det äntligen blev måndag. Bengt Borgström hade också ett generöst hem där fester förgyllde tillvaron för doktorander och gästforskare. Ett stort antal doktorander utvecklade hans idéer vidare och de fick nyckelposter inom ämnet medicinsk och fysiologisk kemi i hela landet.
Charlotte Erlanson-Albertsson
Gå till toppen