Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Upptåget går som på räls

Ett av inslagen i årets Malmöfestival är en talangjakt med den amerikanska konstnärsgruppen Whoop Dee Doo. Barn och vuxna bjuds upp på scenen för att vara med i en bisarr och udda föreställning där allt kan hända.

Det händer underliga saker vid Stapelbäddsparken i Malmö. I en låg betongbyggnad möter vi en varulv, en räv och en kvinna klädd i en klänning gjord av godisförpackningar. Bland färgburkar och wellpapprullar och låtsasfacklor av tidningspapper ligger en gigantisk tub baconost och någonstans i lokalen springer en vrålande vampyr omkring.
Här har under en veckas tid förberedelserna för ett av inslagen i årets Malmöfestival pågått. Elva amerikaner som tillsammans utgör gruppen Whoop Dee Doo är här för att underhålla festivalbesökarna med sin föreställning – en blandning av tv-show och talangjakt. Det blir den första Whoop Dee Doo-föreställningen utanför USA.
– Det började som en show på ett konstgalleri i Kansas för ett år sedan, berättar Jaimie Warren som var med och startade gruppen hemma i Kansas City.
– Föreställningen har formen av en tv-show men för oss är det mer än så. Det här är ett projekt där alla kan vara med och där konstnärer inom olika konstriktningar kan samarbeta.
Gruppen, som efter Malmöbesöket ska medverka på museet PS1 Contemporary Art Center i New York, har en kärna på cirka tio personer men ytterligare tio konstnärer och artister brukar delta i de olika projekten.
Martin Lilja, som driver det nyöppnade galleriet Loyal i Malmö, träffade delar av gruppen på en utställning i Grekland för ett år sedan och frågade dem om de ville komma hit. Inför avresan tog de kontakt med lokala artister och grupper i Malmö som också ska medverka i showen. Cirka sextio personer kommer att delta, bland annat dansgruppen Hip Drop.
Under Malmöbesöket blir det fyra föreställningar. Den första ges i natt vid midnatt av planeringsskäl, men Whoop Dee Doo riktar sig både till barn och vuxna.
Och vad som helst kan hända, berättar Matt Roche som uppträder sminkad och utklädd till vampyr:
– Ibland blir det konstigt eller bisarrt och det kan tilltala de vuxna. Och barnen gillar det förstås, de brukar vara öppna för vad som helst.
Allting som händer filmas och kommer så småningom att finnas på dvd och på gruppens hemsida. Och meningen är att publiken ska medverka, och gärna komma utklädda i fantasifulla kostymer.
– Folk brukar alltid tycka att det är roligt att komma upp på scenen och delta i showen. Vår fantasifulla scenografi och våra mikrofoner brukar locka och ofta är det så att barnen får med sig sina föräldrar upp på scenen. Så är det i alla fall hemma i USA, vi får se hur det blir här i Malmö, säger Matt Roche.

Whoop Dee Doo

Whoop Dee Doo ger fyra entimmesföreställningar under Malmöfestivalen: i natt med start vid midnatt på Moriskan i Folkets park, på tisdag kl 18 och torsdag kl 20 i ­Raoul Wallenbergs park samt nästa fredag kl 18 på Moriskan.
Uttrycket ”Whoop Dee Doo” används i USA som ett sarkastiskt sätt att uttrycka spelad förvåning över något, berättar Jaimie Warren i gruppen.
Gruppen består av Jaimie Warren, Matt Roche, Leone Reeves, Stuart Smith, Megan Mantia, Michael Boles, Chris Beer, Natalie Myers, Flannery Cashill, Andrea Harms och Roger Link.
På gruppens hemsida kan man se deras tidigare shower: www.whoopdeedoo.tv/.
Gå till toppen