Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Antisemitbladet

För några veckor sedan avslöjades en stor korruptionsskandal i den amerikanska delstaten New Jersey. Bland de gripna fanns politiker, tjänstemän och – ett antal rabbiner.
En av de gripna rabbinerna är misstänkt för illegal organhandel. Därmed var det förmodligen bara en tidsfråga innan någon skulle passa på att återvinna en av antisemitismens verkliga klassiker – juden som rövar bort barn och stjäl deras blod.
Och mycket riktigt. Idag var det dags. Över ett helt uppslag på Aftonbladets kultursidor:
”Våra söner plundras på sina organ.”
Rubrikens söner är förstås palestinier och plundrarna är judar – förlåt, israeliska soldater.
Och berättelsen har vi hört förr, i en eller annan form. Den följer konspirationsteorins sedvanliga mall: en massa lösa trådar som läsaren skall lockas att knyta ihop till en prydlig rosett utan att något som helst samband är belagt.
En Israelisk kampanj i början av 1990-talet för att få fler människor att donera organ. Palestinska ungdomar som försvann under mystiska omständigheter och ”levererades tillbaka nattetid till sina byar fem dygn senare, döda och uppsprättade”.
Den israeliska specialstyrkan som väntade i natten ”fimpade cigaretterna, lade ifrån sig Coca-Cola-burkarna och siktade i lugn och ro” mot sitt intet ont anande offer.
Viskningar i mörkret. Anonyma källor. Rykten.
Det är allt som behövs. Alla vet ju ändå hurdana de är eller hur: omänskliga, förhärdade. Kapabla till allt.
Nu återstår bara det upprörda försvarstalet, lika förutsägbart det:
”Antisemitism? Nej, nej, bara Israelkritik.”
Gå till toppen