Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Han vill hjälpa de fattiga

Att påverka människors liv till det bättre. Det är Khalil Zeidans mål. Sedan ett år är han aktiv i föreningen Nordisk Hjälp.

Under ramadan strömmar gåvor in till Nordisk Hjälp. Khalil Zeidan och de andra medarbetarna ser till att pengarna omsätts i mat, kläder och sjukvårdsutrustning.Bild: Foto: Lars Brundin
MALMÖ. I ett hörn av föreningslokalen på Norra Grängesbergsgatan i Malmö ligger ett tiotal rullstolar staplade på varandra.
– De ska skickas till Libanon i nästa sändning, förklarar Khalil Zeidan.
Så fortsätter han berätta om matpaket, sjuksängar, skolväskor och andra projekt som föreningen har på gång.
Till vardags jobbar Khalil Zeidan som arbetsmarknadssekreterare i Malmö. På fritiden är han aktiv i biståndsorganisationen Nordisk Hjälp, som startade för fyra år sedan.
Kärnan i verksamheten är fadderskap. Drygt femhundra barn i Libanon, Västbanken och Gaza får regelbundet pengar till mat, kläder och utbildning genom föreningen.
– Men hjälpen har inget med religion eller politik att göra. Det spelar ingen roll om mottagarna är muslimer eller kristna. Där det finns fattigdom, där behövs vår insats, säger Khalil Zeidan.
Han kom i kontakt med Nordisk Hjälp genom bekanta och har själv varit aktiv i drygt ett år. Numera är han projektansvarig och sitter med i styrelsen.
”Hjälper med kärlek” är föreningens slogan. Men på frågan vad som egentligen driver just honom har han ett klart svar:
– Jag har varit med i kriget i Libanon. Jag har sett katastrofer och mött människor som lider. När man sedan kommer till Sverige är det lätt att man släpper problemen där borta. Men det är inte så enkelt. Problemen fortsätter ju där, samtidigt som man möter andra svårigheter här, vilket gör att man blir kluven. Därför känns det jättebra att kunna vara med och påverka människors liv till det bättre, både här hemma och där borta.
I samma andetag vill han tona ner sin egen insats.
– Föreningsarbetet är inte särskilt betungande. I stället för att spela fotboll eller syssla med något annat på fritiden, så gör jag detta. Vi delar på arbetsuppgifterna inom föreningen.
De kommande veckorna blir det dock extra mycket aktiviteter. Under ramadan märker de att folk är särdeles givmilda. Därför har de låtit trycka upp broschyrer, och de planerar att ringa runt och informera och be om bidrag.
– Ramadan har ett syfte – att folk ska få medkänsla för andra som har det svårt. Vi vill visa männi-skor att de kan göra verklig skillnad, säger Khalil Zeidan.
Gå till toppen