Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Indiska barn i fokus

Konst i LundArton färgglada självporträtt pryder de grå betongväggarna under motorvägsviadukten på Tunavägen. De indiska barnhemsbarnen ler mot kameraögat och Amelie Herbertsson är riktigt nöjd. Fotoprojektet Selfmade är hemma nu.

Amelie Herbertssons utställning Selfmade på Tunavägen består av 18 självporträtt som indiska barnhemsbarn tagit. Varje barn var sin egen fotograf, regissör och modell.Bild: Foto: Lars Brundin
LUND. – Det började med att jag skulle göra ett projekt om starka kvinnor. Jag skulle åka Kalifornien och andra ställen. När jag kom till Indien fick jag många tips. Det enda problemet var att alla var män.
När Amelie Herbertsson kom till barnhemmet Ramanas Garden i norra Indien och lärde känna barnen föddes tanken på ett annorlunda projekt. Barnen fick fotografera sig själva med en knallrosa liten kamera med extra vid vidvinkel.
– Eftersom jag ville lyfta fram deras självständighet lät jag dem fotografera sig själva. Varje barn var sin egen fotograf, regissör och modell. Jag ville inte att porträtten skulle präglas av mina egna värderingar, säger hon.
- Barnen är från fyra år och uppåt. Men de adopteras inte bort. De går i skolan och får hjälpa till att driva ett ekologiskt kafé och tillverka smycken. Överskottet går till en grundplåt som barnen har med sig när de ska läsa vidare.
Utställningen är tillägnad två lärare som betytt mycket för Amelie Herbertsson. Det är Margareta Tuvesson på Spyken och Günther Raud på Östra Grevie folkhögskola.
- Båda var sådana personer som gav mycket och var otroligt engagerade i sina elever. Det är saknade.
Lärarnas bortgång blev en viktig drivkraft under arbetet med fotoprojektet. Och snart bär det av till fotohögskolan Biskops Arnö.
– Jag hoppas att någon annan hänger upp egna bilder här, säger Amelie Herbertsson som fyller 23 år inom kort.
Utställningen på Tunavägen hänger så länge den får vara i fred.
Gå till toppen