Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Gud finns även i charken"

Finns Gud i charkdisken? Visst, menar kyrkoherde Niclas Loive som i dag missionerade i Södra Sandby centrum.

Niclas Loive, kyrkoherde i Södra Sandby marknadsför kyrkan på Ica. Här pratar han med Anna Sjölin.Bild: Foto: Julia Lindemalm
SÖDRA SANDBY. Glappet mellan kyrkan och samhället är för stort och därför måste kyrkan ut i samhället. Det menar Niclas Loive, kyrkoherde i Södra Sandby församling. På onsdagen stod han och diakon Ingela Roxström utanför en matbutik i centrumhuset och bjöd förbipasserande på kaffe, kakor och en pratstund.
– Vi måste synas mer och vara där människorna faktiskt är. Vi kan inte vara där borta i kyrkan när människorna är här, säger Ingela Roxström.
Trots att det är onsdag förmiddag passerar en ständig ström människor i olika åldrar genom centrumhuset. Vissa stressar förbi men de allra flesta stannar till för att byta några ord och ta en broschyr över kyrkans höstaktiviteter. En av dem är Brita Axelsson som står i ett hörn och knaprar på en kaka.
– Vilket bra initiativ! Kyrkan gör så mycket bra i samhället men många går aldrig dit, säger hon.
Har du hittat något evenemang i höstprogrammet som du vill vara med på?
– Jag har inte hunnit titta ordentligt än men jag brukar alltid gå på någon konsert, säger Brita Axelsson.
Idén om att möta församlingens medlemmar i centrum växte fram redan förra året då församlingens anställda insåg att kyrkans olika verksamheter inte är tillräckligt synliga. Enligt Niclas Loive tror många att kyrkans verksamhet bara handlar om saker som gudstjänst, dop och konfirmation.
Men finns Gud även här vid charkdisken?
– Absolut! Vi har inte patent på Gud utan Gud finns i möten mellan människor, och de sker ju även vid charkdisken, säger kyrkoherde Niclas Loive.
Gå till toppen