Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Romano Trajo-protest under kommunfullmäktigemöte

Under dramatiska former avvisades ett trettiotal demonstranter av polis när Lunds kommunfullmäktige sammanträdde på torsdagskvällen i Stadshuset. Demonstranterna protesterade högljutt mot att fritidshemmet Romano Trajo stängts.

Från läktaren i fullmäktigesalen hivade de ner banderoller och skrek att det stängda fritidshemmet Romano Trajo skulle öppna igen.
– Ge er. Vi har kämpat för att Romano Trajo ska få fortsätta. Men det är kört nu. Beslutet är fattat att det ska stänga. Sluta. Det går inte längre. Ni bara förstör, skrek fullmäktigeledamoten Hanna Gunnarsson (V) från sin plats i salen upp mot demonstranterna på läktaren.
– Du ger dig, men det gör inte vi, fick hon som mothugg av flera demonstranter.
Redan innan kommunfullmäktiges sammanträdande börjat fanns demonstranterna med banderoller på plats på Stortorget utanför Stadshuset för att visa vad de anser om att fritidshemmet Romano Trajo stängts.
När de senare tog plats på åhörarläktaren i fullmäktigesalen fick fullmäktiges ordförande Annika Annerby Jansson (M) uppmana demonstranterna att vara tysta.
– I annat fall tvingas vi ajournera sammanträdet och ni måste lämna åhörarläktaren, påpekade hon för demonstranterna.
Hennes vädjan hjälpte inte. Istället ökade protesterna. Detta bland annat genom att barn- och skolnämndens ordförande Lars Hansson (FP), som arbetat för att Romano Trajo ska stängas, uppmanades att visa sig för demonstranterna på läktaren.
– Visa dig Lars, så ska vi filma dig, skrek flera av demonstranterna.
Sedan mötet ajournerats och ledamöterna lämnat salen fortsatte demonstranterna sin protestaktion. Några minuter senare kom sju poliser in på läktaren och flertalet av demonstranterna försvann.
Kvar blev fem ungdomar som vägrade att lämna läktaren till dess att polisen handgripligen fick lyfta ut dem. Samtliga ungdomar släpptes senare utanför Stadshuset.
Polisen fanns däremot kvar i entrén till dess att kommunfullmäktiges sammanträde var klart.

Bakgrund

1989: Romano Trajo öppnar för att ge stöd och läxhjälp åt romska barn. Med tiden utvecklas fritidshemmet till en mötesplats för barn och ungdomar i området runt Magistratsvägen.

2004: Lunds kommuns första integrationspris går till Romano Trajo med motiveringen: "Romano Trajos personal visar genom en stark medvetenhet och ett personligt engagemang utöver det vanliga, vilken roll den enskilda individen och arbetsplatsen kan spela för integration och ökad förståelse mellan människor. Med sitt genomtänkta men okonventionella sätt att arbeta och genom att utveckla verksamheten att omfatta inte bara en utan många språkgrupper är Romano Trajo en viktig förebild och inspirationskälla."

2009: Kommunen beslutar trots protester att lägga ner verksamheten. Barn- och skolnämnden anser att verksamheten lika gärna kan förläggas till andra fritids i närheten. Kommunens finansiering för Romano Trajo är i dag 325000 kronor. Antalet barn som är inskrivna är så få att bidraget förra året minskades med 600000 kronor. Cirka femton personer besöker regelbundet fritidshemmet, men bara några få barn i de åldrar man vänder sig till (6-12 år) är inskrivna.
Gå till toppen