Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre Davis cup-vandaler skyller på grupptryck

En tonåring från Skanör. Två från Herrgården. Men med samma ursäkter: "Det var mina kompisar som pressade mig", sa de tre i Malmö tingsrätt på torsdagen.

MALMÖ. Det var den fjärde rättegången efter Davis cup-kravallerna i Malmö den 7 mars. De tre, två bröder från Herrgården och en 19-åring från Skanör, erkände inför rätten att de deltagit i kravallerna. Ett slag och kanske en spark mot en polisbil, säger 19-åringen. Sparkar och stenkastning, medger bröderna från Herrgården. Ingen av dem ville egentligen skada polisen eller var intresserade av politik, enligt deras egna uppgifter.
– Jag visste inte vad det handlade om. Det var bara en kompis som kom hem och knackade på morgonen och sa att det var en demonstration och du ska vara med, sa 19-åringen.
Han säger sig inte vara med i någon politisk grupp. Det är bara hans kompisar. Dåliga kompisar, underströk han.
– Jag vet att han har varit med i Afa. Jag har ingen talan mot honom för han är mycket större och starkare än jag.
Liknande ursäkter kom från Herrgården-bröderna:
– Jag kunde inte säga nej. De tvingade oss hela tiden. När vi gick bak puttade de fram oss. Sen började de hota oss, sa den ene.
– Det fanns många vuxna på plats som ville att det skulle ta slut. Varför sökte du inte kontakt med dem? undrade åklagare Bo Birgersson.
– Jag hade kunnat söka hjäp där. Men efteråt, vad skulle hända då? Man måste ta konsekvenserna innan.
Dom faller om två veckor.
Gå till toppen