Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tomater mognar i växthus nära dig

Varför ska vi köpa tomater från Spanien när det finns i Sunnanå? I vår nya serie Närodlat besöker vi de lokala odlarna i Omkretsen.

SUNNANÅ. Det växer tomater längs gränsen mellan Malmö och Arlöv.
Vi tittar in hos Ingvar Petersson, tomatodlare i tredje generationen.
I växthuset är det skördetid från april till oktober. Just nu plockas tomaterna tre gånger i veckan, men nästa vecka blir det bara två gånger.
– Det går åt fel håll nu och ljuset avtar, säger ägaren Ingvar Petersson.
Tomaterna från Sunnanå går till den egna gårdsbutiken, men också till de stora matkedjorna. En del säljer han på Bondens marknad i Malmö som körde igång i lördags.
– Det finns inte tillräckligt med svenska tomater, inte ens under säsongen. Jag tror inte ens 50 procent av tomaterna som säljs just nu är svenska. Vissa konsumenter får aldrig smaka svenska tomater, säger Ingvar Petersson.
Hans morfar startade en tomatodling i Malmö tre kilometer bort. I Sunnanå hamnade han 1993 och för nio år sedan tog han över växthuset tillsammans med sin bror Ragnar Petersson.
– Det är svårt att få ekonomi i tomater och det har inte blivit det där generationsskiftet i branschen. De som köper växthusen väljer att odla gurkor. Det tar kortare tid, säger han.
Plantorna som står i växthuset såddes i Danmark den andra januari. De kom hit vecka fem och planterades i mineralull. Ett snöre lyfter de nu flera meter höga växterna upp till ljuset i taket.
– Jag tycker det är mest intressant att odla tomater. Det är gott och nyttigt. Plantan är grön hela året och man behöver inte byta ut den, säger Ingvar Petersson.
Var sjätte vecka släpps humlor ut för att pollinera tomatblommorna. Dem köper han från Holland och de kommer i en papplåda.
Skadedjur bekämpas med hjälp av nyttoinsekter som små steklar.
– Klimatet i Sverige hjälper oss så att vi inte behöver bespruta så mycket. Sedan kan man inte gå in och spruta när man hur humlor, säger Ingvar Petersson.
Även på sommaren måste växthusen värmas lite för att fukten ska försvinna, men växthusen har inga lampor för att få tomaterna att mogna.
Gå till toppen