Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Konstnär med artistisk familj

Konstnären Monika "Moki" Karlsson Cherry har avlidit, 66 år gammal. Hon dog i sitt sommarhus i Tågarp norr om Hässleholm.

Konstnären Monika "Moki" Karlsson Cherry i soffan med dotter Neneh Cherry.Bild: Foto: Hans Johnsson
Moki Cherry föddes i Norrbotten 1943. I början av 60-talet flyttade hon till Stockholm för att studera på Beckmans designskola. Hon träffade musikern Ahmadu Jah och 1964 fick de en dotter, Neneh, som senare gavs efternamnet Cherry efter sin styvfar, den världsberömde jazztrumpetaren Don Cherry som Moki Cherry sedan gifte sig med.
Paret Cherry slog sig ner i Tågarps skola där Moki Cherry tillsammans med Anita Roney, mamma till skådespelaren Shanti Roney och skribenten Marimba Rooney, startade en musik- och barnteater och byggde upp en kulturverksamhet. 1968 föddes sonen Eagle Eye Cherry.
Från slutet av 1970-talet bodde familjen Cherry vintertid i New York och sommartid i Skåne. I sitt konstnärskap arbetade Moki Cherry med såväl typiska samtidstecken som eviga symboler. Punkare med spretigt hår, kvinnliga väsen omgivna av ormar, medicinmän och voodooutövare var några motiv som förekom i hennes verk.
Genom åren har hon haft utställningar i såväl Skåne och Stockholm som New York och på Martinique.
1997 ställde hon ut ett antal stora afrikanska lampor med primitiva influenser på Galleri Ping Pong i Malmö. Hon formgav även flera av maken Don Cherrys skivomslag, till exempel "Where is Brooklyn?" från 1966 och "Organic Music" 1973. På senare år var bildcollage hennes specialitet.
– Som konstnär var hon mycket hantverksskicklig. Hon var klarsynt och hade en satirisk ådra, säger vännen Åke Holmqivst, före detta kulturredaktör på Norra Skåne, till Kristianstadsbladet.
2006 porträtterades hennes vänskap med konstnärerna Tonie Roos och Susanne Beckman i SVT:s K-Special. Så sent som i somras ställde Moki Cherry ut på Galleri Kleerup i Stockholm.
– Efter det har hon varit lite sjuk, men det var inte så allvarligt att vi kunde tro att det skulle gå såhär, säger Susanne Beckman till Kvällsposten.
Moki Cherry efterlämnar artistbarnen Neneh och Eagle Eye Cherry, barnbarnen Naima, Tyson och Mabel och barnbarnsbarnet Flynn. Don Cherry dog 1995.
Läs alla artiklar om: Dödsfall - Lokala profiler 2009
Gå till toppen