Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Operettsångerska och konstnär

Konstnärinnan Hilde Nyblom, 101 år, Stockholm, har avlidit. Sista konstutställningen hade hon vid 93 års ålder men målandet fortsatte hon med ända tills hon fyllt 100 år.

Hilde Nyblom gjorde scendebut 1933 som Drottning Anna i operetten "De tre Musketörerna".Bild: Foto: Privat
Hennes närmaste är syskonbarn med familjer.
Hilde Nyblom var yngsta dotter till konstnärsparet Lennart och Olga Nyblom, barnbarn till professor Carl Rupert Nyblom och författarinnan Helena Nyblom.
Hennes konstnärsbana började på Edvard Berggrens och Gottfried Larssons konstskola i Stockholm, men scenen lockade och måleriet fick snart ge plats åt sång och teaterstudier. Augustin Koch var hennes första sångpedagog och senare Sigrid Terlizzi, som betydde mest för hennes sångutveckling. Första scendebuten skedde på Oscarsteatern i Stockholm 1933 som Drottning Anna i operetten: De tre Musketörerna i regi av Gösta Ekman senior. Sedan följde engagemang både på "Storan" i Göteborg och gästspel i Malmö, då de flesta titelrollerna i de gamla klassikerna av Léhàr, Offenbach, Kálmán m.fl. avverkades. Det verkliga genombrottet skedde 1936 på Göteborgs Lyriska Teater i rollen som Kersti i operan "Kronbruden" av Ture Rangström.
1937-38 framträdde Hilde på Kungl. Teatern i Stockholm som Tosca, Mimi i Bohème och Aida mot bl.a. Björling. Fram emot 1950 var det mest klassisk operett som gällde, med gästspel i Sverige och Norden.
Några år senare lämnade hon sången och övergick till talscenen. Hon slog igenom på Åbo Svenska Teater och gästade även Vasan i Stockholm och Riksteatern. Hilde gjorde även lycka som radioprogrammakare i Helsingfors med bland annat barnprogram och dramatiserade konstnärsporträtt.
När hon återkom från Finland som änka, efter mångårigt äktenskap med den finlandssvenske teaterchefen Rurik Ekroos, blommade intresset för måleri upp på nytt och arbetet framför staffliet var ständigt aktivt, vilket flera av hennes utställningar vittnade om, inte minst hennes sista vid 93 års ålder. Med hjälp av Höstsol hade hon i 26 år sin trygga plats på Borgerskapets Enkehus i Stockholm, där hon så sent som vintern 2008, när hon fyllt 100, målade sina sista akvareller.
Kristofer Röhr
Ragna Nyblom
Mikael Röhr
Gå till toppen