Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Eurabia" jämförs med konspirationsteorier

Västeuropa hotas av en muslimsk invasion. Muslimer kommer hit, föder många barn och tar över västerländska samhällen inifrån. Europa blir odemokratiskt, anti-amerikanskt och antisemitiskt. Kristna och judar förtrycks.

Så lyder kärnan i Eur­abia-teorin, som blev populär i USA efter den elfte september 2001.
– Tanken om Eurabia är en klockren konspirationsteori. Den är inte särskilt trovärdig, säger islamologen Jonas Otterbeck, verksam vid Lunds universitet och Malmö högskola.
Han jämför Eurabiateorin med gamla antisemitiska föreställningar om hemliga judiska maktnätverk.
– Det finns Eurabia-böcker där arabiskt ägande i Europa räknas upp. Att muslimer äger varuhus i London exempelvis. Hela idén är så vansinnigt barock. Ett arabiskt enat nätverk som vill ta över Europa? När de arabiska staterna inte ens klarar av att hålla sams sin­semellan?
I Sverige har inget politiskt parti på allvar försökt vinna anhängare genom att underblåsa rädslan för Eurabia. Förrän nu.
– Jag är orolig för Eurabia, säger Kent Ekeroth, Sverigedemokraternas internationelle sekreterare.
I Malmö bor många muslimer. Vad är problemet med det?
– Ett stort problem är det tilltagande våldet. På Rosengård, på gator och torg och på nattklubbar.
Vad har våldet med islam att göra?
– Ofta kommer våldet i kölvattnet av islam. Sedan är det också saker som att man tagit bort griskött i vissa skolor. Sedan tror jag att många tycker det känns otryggt att staden förändras och liknar arabvärlden alltmer, säger Kent Ekeroth.
I Danmark är rädslan för Eurabia gångbar politiskt. Islamologen Jonas Otterbeck är osäker på hur pass framgångsrika SD blir när de försöker samma spår i Sverige.
– Oron för islamisering har inte varit så stark i Sverige. Det är ännu ingen som sprängt en bilbomb i Stockholm och skrikit ”jihad!”, säger Jonas Otterbeck.
Gå till toppen