Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SD-topp: "Araberna är antisemiter"

Sverigedemokraterna säger sig ha nolltolerans mot rasism. Ändå skriver partiets internationelle sekreterare ”araberna är antisemiter – har alltid varit”.

På söndag arrangerar SD ett anti-muslimskt seminarium i Malmö.
SD känner medvind ett år före valet. Nu går partiet på offensiv mot en specifik grupp som pekas ut som orsak till Sveriges problem: muslimerna.
På söndag i Malmö anordnar SD ett seminarium om ”islamiseringen” av Sverige och Europa. Jyllands-Postens islamkritiske skribent Mrutyuanjai Mishra är en av talarna. Seminariet hålls på Kockum fritid.
Ett liknande seminarium planeras av SD i Stockholm under hösten. Lundabon Kent Ekeroth, SD:s internationelle sekreterare, ligger bakom idén.
– Islam är en dålig ideologi. Muslimer bär på odemokratiska värderingar, säger Kent Ekeroth.
Han säger sig inte vara islamofob.
– En fobi är en ogrundad rädsla. Det här är ingen ogrundad rädsla.
På sin blogg skriver Kent Ekeroth ofta kritiskt om ”araberna”. På SD:s forum på nätet, Ungsvensk, slog Kent Ekeroth häromdagen fast följande, i en diskussion om antisemitiska skämtteckningar:
”Araberna är antisemiter – har alltid varit”.
– Inom arabvärlden finns en utbredd antisemitism. Det var det jag menade, säger Kent Ekeroth.
Det låter som om du anser att alla araber är antisemiter.
– Det var lite svepande kanske, att skriva ”araberna”. Alla araber är inte antisemiter, det vet jag.
När du i vintras skrev på din blogg om en pro-israelisk demonstration i Malmö använde du ordet ”arabmobben” för att beskriva motdemonstranterna. Varför?
– Arabmobb, ja det kanske var lite fel uttryckt. Jag känner folk som jobbar mot islamiseringen som är araber. Det har inget med etnicitet att göra.
Drar du inte alla muslimer över en kam?
– Det finns ju en anledning till att de kallar sig muslimer. Det de har gemensamt är islam. Inga muslimska stater är demokratier.
Menar du att alla Sveriges 400 000 muslimer är odemokratiska?
– Nja, det behöver inte vara alla. Men tillräckligt många. Religion och kultur går hand i hand. Du behöver inte vara bokstavstroende för att bära på värderingar som inte passar in i det svenska samhället.
Kommer ni ha någon muslim med på ert seminarium om islam?
– Nej. På grund av tidsbrist så gick det inte den här gången, säger Kent Ekeroth.

FAKTA/Ekeroth fick sparken från ambassaden i Tel Aviv

För tre år sedan blev Kent Ekeroth känd som praktikanten på Sveriges ambassad i Tel Aviv som tvingades sluta eftersom han var sverigedemokrat. I sitt bloggande liknade Kent Ekeroth då invandring vid hiv-virus.
Förra sommaren konstaterade Justitiekanslern (JK) att UD brutit mot grundlagen när ambassadören sparkade Ekeroth
på grund av hans åsikter. Han fick 30 000 kronor i ersättning.
I somras kandiderade Kent Ekeroth till EU-parlamentet under parollen ”Din röst för ett svenskt Sverige i ett europeiskt Europa – mot islamisering”. Han fick drygt 5 000 personkryss och hamnade tvåa på SD-listan.
Gå till toppen