Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Facebook gör dig smartare

Våldsamma videospel, sudoko och att arbeta med din Facebook kan öka din arbetskapacitet. Motsatsen gäller SMS, Youtube och Twitter, hävdar en forskare i Skottland.

Forskaren Tracy Alloway har studerat förmågan att minnas och förmågan att använda det man minns. Hon sammanfattar dem med ordet arbetsminne och tror att det är en bra väg till lycka och framgång - bättre än till exempel hög intelligenskvot.
I ett experiment har ett arbetslag övat upp arbetsminnet på barn i åldern 11-14 år, som tidigare visat sig lära sig långsamt.
Övningarna lyfte ett antal lågpresterande elever från bottennivå till nära toppen i sin klass.
Forskarens bedömning är att videospel som bygger på planering och strategi ökar arbetminnet. Man måste hålla koll på vad man gjort och samtidigt fundera framåt.
– Därmed inte sagt att de utvecklar din sociala förmåga, säger Tracy Alloway till engelska Telegraph.
Sudoko ökade också arbetsminnet, liksom att uppdatera med vänner på Facebook.
Twitter med sina många korta budskap ställer däremot inte några krav på hjärnan. Därför tränas inte några nya nervbanor upp.
Gå till toppen