Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bisyssla som huvudsyssla

I ytterligare sju lördagar reser biodlarparet Anne-Christine och Bo-Göran Nilsson in till bondens marknad i Malmö. De besöker även julmarknader som den i Högestad på Österlen eller den i Höganäs.

KÄVLINGE. Också i specialbutiker i Skånes större städer kan man hitta deras honung.
När Sydsvenskan besöker parets gårdsbutik i Västra Karaby håller Bo-Göran Nilsson just på att förbereda den sockerlösning som ska hålla bina vid liv under vintern.
Hustrun som är allergisk mot bistick har hämtat ett antal burkar med färsk honung som ska till butiken.
– Bo-Göran sköter själva bina och jag honungen och försäljningen, skrattar Anne-Christine Nilsson. Det visade sig nämligen snabbt att jag är allergisk mot bistick.
På familjeföretaget Bisysslans burkar står numera årtal. Men förstås också att de kan innehålla smaker som citron, apelsin, vanilj och anis.
– Den här senapshonungen blir allt populärare, säger Anne-Christine Nilsson och visar en burk som ska upp på hyllan.
Om man inte redan vet det innan Bo-Göran Nilsson börjar berätta, så förstår man snabbt att yrkesmässig biodling är en vetenskap.
Den professionelle odlaren avlar fram bin som är så flitiga att samla honung att de inte har tid att vara aggressiva.
För att få fram en ny avelsbidrottning krävs insemination under mikroskop. Sedan används avkomlingarna för naturlig parning i bisamhället.
Stundvis kan man tro att Bo-Göran Nilsson pratar om hästavel trots att det rör små bin. Men huvudprincipen för verksamheten tycker han är enkel.
Bina suger i sig nektar samtidigt som de pollinerar frukt, träd och blommor, säger Bo-Göran Nilsson. I kroppen förvandlas nektarn till honung som de lever av.
– Vi ser till att ha flitiga bin som producerar mer än de behöver. Och överskottet tar vi vara på och säljer. Det är grunden.
Fram till förra året var Bo-Göran Nilsson ordförande för branschorganisationen Biodlingsföretagarna som får allt fler medlemmar.
Nu satsar han istället på landets enda yrkesutbildning för biodlare som ligger i Garpenberg i Dalarna. En vecka i varje månad leder han utbildningen. Efter två år utmynnar den i ett gesällbrev för småföretagare med biodling som huvudsyssla
Gå till toppen