Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre tonåringar dömda för Davis Cup-kravaller

Tre personer dömdes idag av Malmö tingsrätt för våldsamt upplopp i samband med Davis Cup-matcherna i Malmö i mars.

MALMÖ. De deltog i förstörelsen av en polisbuss under Davis Cup-kravallerna i Malmö tidigare i år. Nu tvingas de sjuttonåriga bröderna från Malmö att betala över 100 000 kronor för reparationen. Och får göra 45 timmars ungdomstjänst var.
En nittonåring från Skanör får villkorlig dom och samhällstjänst för sin inblandning i kravallerna den 7 mars.Nittonåringen tvingades av en god vän att delta, säger han. Vännen som är tongivande i nätverket AFA – antifascistisk aktion. Det hävdade nittonåringen under rättegången. Han sa också att han har mycket svårt att stå emot grupptryck. ”En kompis” sa till honom att dra upp halsduken över ansiktet och på så vis maskera sig under kravallerna, hävdar han.
Ställd inför domstolen sa mannen också att han nu har ”… brutit kontakten med sitt dåliga umgänge och [djupt] ångrar att han lät sig övertalas att medverka”.
Samma förklaring kommer från de båda bröderna. ”Kompisar” sa åt dem att komma med. ”De kände sig pressade att delta.” Båda erkänner att de både kastade sten och sparkade på en av polisens bussar, en Mercedes.
Under rättegången förevisades filmupptagningar på uppemot 30 minuter från händelsen med bilder som visar de tre dömda i olika situationer.
Det var många fler deltagare i kravallerna som anföll både bussen och andra polisbilar. Under attackerna tvingades flera poliser kliva ur sina fordon och söka skydd. Flera poliser drog vapen under attacken för att kunna försvara sig om de blev anfallna. Ingen sköt.
Skadorna på fordonet kostade 133 610 kronor att reparera enligt Kammarkollegiet, som nu kräver in pengarna från de båda sjuttonåringarna.
De är solidariskt ansvariga för skulden, så den av dem som först börjar tjäna pengar kommer att bli krävd.
Den formella brottsrubriceringen som alla tre döms för är ”våldsamt upplopp”.
Gå till toppen