Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

En anhållen efter husockupation

En byggnad ägd av Lunds kommun ockuperades på fredagkvällen. Fyra personer greps. En man, född 1989, anhölls senare för grovt olaga intrång.

Ett tjugotal människor var samlade både utanför och inne i fastigheten på Högevallsgatan 2, i korsningen av Högevallsgatan och Svanevägen.
Bostadshuset köptes nyligen av kommunen eftersom Parklaget som sköter Stadsparken behöver nya lokaler. Tanken är att de ska börja nyttja huset vid årsskiftet.
23.30 avvisades ockupanterna. Fyra personer som dröjde sig kvar i byggnaden omhändertogs av polisen.
Vid 00.45 stod både polisen och ockupanterna kvar vid huset. Ockupanterna sjöng ramsor såsom "tomma hus, är alls hus" och jublade och applåderade. Banderoll med budskap som Vi glömmer aldrig en vän” och ”muraren” prydde framsidan av huset.
I ljuset av marschallerna och en kameralampa från ett tv-team, som gjorde en dokumentär, avhandlades polisparagrafer och definitioner av vad som är olaga intrång.
– Jag ber er att lämna detta område. Vi representerar Svea rikes lag, upprepade en äldre polismannen flera gånger.
– Varför ska vi lämna området? Har Lunds kommun gjort en polisanmälan? Vi betalar skatt, ska byggnaderna stå tomma?, svarade en av ockupanterna.
Efter några minuters diskuterande och hot om att få följa med till en polisstation lämnade även den sista ockupanten området. Väktare stannade kvar för att bevaka det kommunägda huset under natten.
På kvällen publicerades ett meddelande på motkraft.net undertecknat "Ockupanterna på Muraren".
Där skriver de bland annat: "Huset ägs av Lunds kommun och är fullt fungerande med många rum, vatten och el. Bostadsbristen i Lund är den värsta på 40 år. Varje terminsstart är det samma visa, men Lunds kommun vägrar agera, så vi måste göra det själva".
Enligt Per-Olof Järvegren, servicedirektör på Lunds kommun, är fastigheten inte tjänlig som bostadshus.
– Det går inte av säkerhetsskäl. Huset ligger bara tio meter från järnvägen, så det är inget lämpligt boende.
Den gripne mannen förhördes och släpptes vid lunchtid på lördagen.
Gå till toppen