Sverige

Sverige vill sälja mer vapen

Nu inrättar regeringen en ny myndighet för att hjälpa den svenska försvarsindustrin att sälja mer krigsmateriel utomlands.

Nyheten om den nya svenska exportstödsmyndigheten hamnade lite i skuggan av alla andra nyheter om budgeten som portionerades ut under helgen. Namnet är ännu inte spikat – kanske kommer den att heta just Exportstödsmyndigheten.
Krigsmaterielkoncernen Saab, som försöker sälja flygplanet Jas Gripen till flera länder, välkomnar den nya myndigheten.
– Bra med ökat fokus på exporten, säger Saabs informatör Linn Lichtenmann. Redan idag får vi bra uppbackning från regeringen för våra produkter. Nu hoppas vi att det blir ännu bättre.
Sverige är en av världens tio största exportörer av krigsmateriel. Förra året ökade den svenska exporten till sin högsta nivå någonsin: 12,7 miljarder kronor.
Vapen är politiska produkter, och för att en storaffär ska gå i lås krävs ofta möten mellan länders ministrar och myndigheter. Att svenska politiker hjälper företag som Saab, Hägglunds, Kockums och Bofors att sälja sina flygplan, ubåtar och vapensystem är inget nytt.
Fast de brukar inte tala så mycket om det.
När förre statsministern Göran Persson (S) åkte till Thailand i januari 2004 stod Jas Gripen högst på agendan. I en av de famösa hemliga intervjuerna med SVT:s Erik Fichtelius berättade han:
– Imorgon åker jag till Bangkok för att göra ett officiellt besök i Thailand, och bland annat ska jag väl återigen försöka sälja JasGripen.
Fichtelius:
– Är det det du gör när du åker ut så där? Du säljer Jas?
Göran Persson:
– Ja, jag säljer väldigt mycket Jas Gripen, det gör jag, och en del annat.
Tre år senare – 2007 – åkte näringsminister Maud Olofsson (C) till Indien för att hjälpa Saab att ta hem en stororder på 126 Jasplan. Hon träffade indiska politiker och ledande affärsmän. En artikel från tidningen The Hindu beskriver hur Maud Olofsson i ett tal ”underströk Sveriges vilja att delta i Indiens blomstrande ekonomi”. Hennes insats applåderades av Saabfolket efteråt.
Försvarsminister Sten Tolgfors (M) sade i helgen att ”framtiden ligger i internationalisering”. Han påminde om att många svenska vapenföretag har 85–95 procent av orderstocken på export. Den nya myndigheten skapas för att regeringen bättre ska kunna stödja exporten.
Idag får Försvarets materielverk drygt hundra miljoner kronor per år för att hjälpa till att sälja svensk krigsmateriel. De pengarna förs nu över till den nya exportstödsmyndigheten.
Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen anser att det är ”barockt” att i en ekonomisk kris lägga skattepengar på att hjälpa industrin att sälja vapen.
– Vapenindustrin skjuter i höjden – och så ger regeringen krigsmaterielföretagen en egen lobbyorganisation. Klart att företagen jublar, säger Anna Ek, ordförande för Svenska Freds.
I svensk lagstiftning är vapenexport generellt förbjuden. Alla försäljningar är undantag som godkänns av kontrollmyndigheten ISP. Förra året okejades försäljningar av krigsmateriel till Saudiarabien och Pakistan, länder där kränkningar av mänskliga rättigheter är vanliga.
– Vapenexport riskerar alltid att hamna i fel händer. Jag förstår att regeringen vill värna jobben, men att sälja ännu mer vapen är fel väg att gå, säger Anna Ek.
Socialdemokraterna har inget att invända mot den nya exportstödsmyndigheten för krigsmateriel.
– Vi ska stödja exporten av krigsmateriel, säger Urban Ahlin (S), utrikespolitisk talesman.
– Sverige har tradition, teknik, kompetens och kunnande inom vapentillverkning. Det vore dumt att kasta bort det.
Gå till toppen