Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Underjordisk värld stängs för gott

Ovan jord syns en liten murken träbyggnad. Under jord finns en hel värld som en gång var självförsörjande.

Lund.
– Vi måste helt enkelt se till att ingen kommer ner hit och skadar sig. Det är lätt hänt att någon trillar och slår sig, säger Hans Garmer, förvaltare på Lundafastigheter som tog över ansvaret för den ovanliga byggnaden i mitten av 1990-talet.
Han visar runt i den underjordiska anläggningen. Det luktar starkt efter en anlagd brand för några veckor sedan och fukten dryper längs med väggar och golv. Det är en märkligt spöklik stämning. Mycket av inredningen har förstörts medan annat är omärkt av tidens tand.
Nere i maskinrummet hittar vi en liten brun halvfylld glasflaska med röd gummipipett. Den är märkt med texten: ”Kvicksilver för motståndsmätare”. I de genomskinliga strömbrytarna glänser den farliga metallen.
Miljöingenjör Bosse Fröberg visar hur kontakterna slogs på och av. Tillsammans med kollegan Bengt Thernström är han på plats för att göra en grundlig miljöinventering innan bunkern bommas igen av Lundafastigheter.
– Vi letar efter miljöfarliga avfall och miljöförstörare.Det som kan finnas kvar här är asbest, PCB, kvicksilver, oljerester och så vidare. Hittills har vi hittat sådant som är ganska normalt för en byggnad från femtiotalet, säger han.
– Här är mest rena ytor som glas, betong och trä. Materialen från 60- och 70-talet är mycket värre.
Betongbunkern vid Sankt Jörgens park är en riktig doldis. Få vet att den finns och ännu färre har haft anledning att besöka den underjordiska byggnaden på senare tid.
1957, då stod bunkern klar, var det annorlunda. Rum efter rum i långa rader som var inredda för arbete och boende. Totalt flera hundra kvadratmeter i två plan med logement för stort manskap, matsal, kök, maskinrum, expeditioner, telefonväxel, generatorer, vattentank och allt annat som behövs för att hålla samhällets viktigaste funktioner intakta.
Där var det tänkt att politiker och tjänstemän skulle kunna verka i tid av krig. Anläggningen användes aldrig i skarpt läge men det genomfördes många övningar och all utrustning underhölls regelbundet fram till 1990 då bunkern togs ur funktion.
– Det är en rätt häftigt byggnad. Egentligen är det synd att vi måste bomma igen den. Men tyvärr får den inte vara i fred trots att vi haft kraftiga hänglås, säger Hans Garmer.
Så fort saneringen är klar kommer bunkern att förseglas igen så att inga obehöriga kan ta sig in.

Lunds bunker

  • 1957. Bunkern byggs av civilförsvaret.
  • 1990. Brandstationen på Gastelyckan byggs och civilförsvaret får en modernare ledningscentral.
  • 1997. Bunkern hyrs ut till Ung Kultur i Lund som arbetar för att fixa verkstäder och galleri i lokalerna, men grannarna protesterar och föreningen lämnar bunkern
  • 2009. Träbyggnaden vid bunkern ingång rivs. Bunkern försluts för gott.
Gå till toppen