Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Riksbanken ser dubbelt på framtiden

Snart kan Sverige få ett nytt mynt. Riksbanken överväger att trycka tvåkronor igen.

I december lägger Riksbanken fram sin översyn av den svenska sedel- och myntserien. Det står redan klart att 50-öringen, Sveriges minsta mynt, försvinner den 1 oktober 2010.
Dessutom är tjugokronorssedeln i farozonen. Det är en flitigt använd sedel som är dyr att ta fram eftersom den snabbt blir förstörd.
Riksbanken har sedan ett och ett halvt år tittat närmare på hur svenska folket använder sina mynt och sedlar. I takt med att kortköpen blivit fler använder vi dem på ett nytt sätt. Allt fler låter 50-öringen ligga kvar hemma i byrålådan. Sju av tio svenskar anser att den är onödig som betalningsmedel.
När Riksbanken funderar på vilket eller vilka mynt som bör komma i 50-öringens ställe sneglar myntexperterna på våra grannländer. I Sverige präglas det idag bara tre olika mynt: enkronor, femkronor och tiokronor. I Norge tillverkas fem myntsorter, i Danmark sex och i euroländerna åtta.
Troligast är att Riksbanken under nästa år tar fram en ny tvåkrona som är något lättare än den som präglades fram till 1971. Dessutom kan Sverige – i likhet med Danmark, Island och Norge – få en ny gyllene tjugokrona. Det blir i så fall en återgång till den svenska guldtjuga som vi handlade med under Oscar II:s regeringstid 1873-1907.
Också i fråga om mynt har vårt beteende förändrats. Allt färre svenskar har en tusenlapp i sin börs. Det beror dels på att den inte finns i våra bankomater, dels på att förmögenhetsskatten avskaffats. Men tusenlappen lär knappast skrotas. I stället kan tjugan få stryka på foten och ersättas av en tvåhundrakronorssedel.
Det skulle ge Sverige samma sedelserie som Danmark och Norge har idag. Där finns sedlar i valörerna 50, 100, 200, 500 och 1000 kronor.
FAKTA/Våra skrotade mynt
Ettöringen 1971
Tvåöringen 1971
Femöringen 1985
Tjugofemöringen 1985
Tioöringen 1992
50-öringen (silver) 2006
50-öringen (koppar) 2010
Källa: Riksbanken
Gå till toppen